- Lederen for al-Qaida i Irak pågrepet

Et sammarbeid mellom irakiske og amerikanske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for al-Qaida i Irak er pågrepet nord i landet, melder det irakiske forsvarsdepartementet torsdag.

Pågripelsen er imidlertid ikke bekreftet av det amerikanske forsvaret.

Pågripelsen av Abu Hamza al-Muhajir, med kallenavnet «Egypteren» også kjent som Abu Ayyub al-Masri, skjedde i Mosul. Den skal ha vært et samarbeid mellom irakiske og amerikanske styrker, forteller talsmann for forsvarsdepartementet, generalmajor Mohammed al-Askari.

Dersom arrestasjonen blir bekreftet, er den et nytt slag mot al-Qaida i Irak. Det siste året er organisasjonen utsatt for en bølge av amerikanske militæroperasjoner, til dels med støtte fra irakiske sunnimuslimer som gikk lei av al-Qaidas brutale krigføring.

En talsmann for det irakiske innenriksdepartementet, generalmajor Abdul-Karim Khalaf, sa at en av Masris medarbeidere som var pågrepet tidligere, viste sikkerhetsstyrkene Masris skjulested i Mosul.

Etter at han var pågrepet, tilsto Masri, som opprinnelig er egypter, at han var leder for al-Qaida i Irak, ifølge Khalaf.

USA beskylder al-Qaida for å være ansvarlig for de fleste store bombeangrepene i Irak, inkludert angrepet på et sjiamuslimsk tempel i Samarra i februar 2006 som utløste en bølge av sekterisk vold.

Men i fjor trappet USA opp innsatsen mot al-Qaida og fikk støtte av sunnimuslimske stammemilitser som tidligere var engasjert i kampen mot de amerikanske styrkene.

Resultatet er at al-Qaida i stor grad er presset ut av Bagdad og det tidligere kjerneområdet i Anbar-provinsen. Mosul i Nord-Irak er ifølge amerikanske generaler bevegelsens siste skanse i landet.

Den tidligere lederen av al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, ble drept i et amerikansk flyangrep i juni 2006. Han ble etterfulgt av Masri som USA har utlovet en belønning på 5 millioner dollar for.

Ekspertene mener at Masri hører til en generasjon islamister som gjennomførte en rekke angrep i Egypt på 1980- og 1990-tallet før de reiste til Afghanistan for å slutte seg til al-Qaida.

(NTB)

-PÅGREPET: Lederen av al-Qaida i Irak skal være pågrepet.