GÅR AV: Wasserman har måttet tåle hard kritikk etter at nettstedet WikiLeaks slapp 19.000 eposter som er sendt og mottatt av sju av DNCs ledere. Foto: Scott Audette / Reuters / NTB scanpix
GÅR AV: Wasserman har måttet tåle hard kritikk etter at nettstedet WikiLeaks slapp 19.000 eposter som er sendt og mottatt av sju av DNCs ledere. Foto: Scott Audette / Reuters / NTB scanpixVis mer

Lederen for Demokratenes nasjonalkomité går av

Lederen for Demokratenes nasjonalkomité (DNC) går av etter at eposter angivelig viser at ledelsen prøvde å undergrave valgkampen til Bernie Sanders. En riktig avgjørelse, sier Sanders.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ved 22-tiden søndag kveld at DNC-leder Debbie Wasserman Schultz opplyste at hun vil fratre sin stilling etter at Demokratenes landsmøte i Philadelphia er over.

Det ble tidligere søndag kjent at Wassermann uansett ikke ville lede det fire dager lange landsmøtet, som begynner mandag. Schultz' kunngjøring kom etter at Det demokratiske partiets ledere søndag satt i møter og diskuterte om Schultz burde trekke seg, ifølge kilder i partiet.

Hard kritikk

Wassermans avgang blir sett på som et forsøk på å sette sluttstrek for det som raskt ble en skandale etter at WikiLeaks fredag publiserte 19.000 eposter som er sendt og mottatt av DNCs ledere.

Enkelte av epostene tyder på at ledelsen i DNC prøvde å undergrave Sanders' valgkamp, blant annet ved å stille spørsmål ved om Sanders, som er jøde, er ateist. Formålet var angivelig å svekke Sanders' posisjon i mer konservative delstater under primærvalget, der Hillary Clinton og Sanders var rivaler.

– Riktig avgjørelse

Sanders selv tok tidligere søndag til orde for Schultz' avgang. Etter at det ble kjent at hun trekker seg, sier han at det var en riktig avgjørelse med tanke på partiets fremtid.

– Partiet trenger en ny ledelse som kan åpne døren og ønske arbeidsfolk og unge mennesker velkommen, sier han.

Sanders og hans støttespillere på venstresiden i partiet har underveis i nominasjonskampen vært kritiske til Schultz og partiledelsen, som de mener har tatt Clintons side, selv om de formelt skal være nøytrale.

Senatoren fra Vermont kjempet lenge mot Hillary Clinton om å bli Demokratenes presidentkandidat, men ga henne 12. juli sin støtte og ba sine tilhengere stemme på den tidligere amerikanske utenriksministeren. Likevel er flere tusen Sanders-tilhengere ventet å demonstrere til støtte for ham under Demokratenes landsmøte.

(NTB)