Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lederen for Jemaah Islamiyah løslates

Han var den første som ble arrestert etter at Bali-bombene. Nå skal han bli lærer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Indonesiske myndigheter har løslatt Abu Bakar Bashir (68), den antatte lederen for den islamistisk organisasjonen Jemaah Islamiyah, to år og to måneder etter at han ble dømt for å medvirkning til bombeangrepet på en nattklubb i Bali i 2002. Bombene kostet 202 mennesker livet, og Bashir skal ha velsignet aksjonen.

Bashir var blitt funnet skyldig i konspirasjon i forbindelse med planleggingen av bombene, men han ble frikjent fra de mer alvorlige anklagene, skriver BBC.

Selv benekter Bashir enhver befatning med terrorisme, og hevder at organisasjonen ikke eksisterer.

Lærer

- Gud er stor, ropte tilhengerne til Bashir da han slapp ut av fengselet. Men ifølge AP har Bashir få tilhengere i Indonesia, hvor de fleste muslimene tilhører en mer moderat skole av islam.

68-åringen har uttalt at han planlegger å dra tilbake til skolen har grunnla og arbeide som lærer og forkynner av islam.

- Spiller ingen rolle at han løslates

Enkelte frykter at den radikale Bashir kan oppildne til ytterligere terroristangrep. Men Sidney Jones, direktøren for Den internasjonale krisegruppen i Jakarta, tror ikke det vil spille noen rolle om Bashir er i fengsel eller på frifot, ettersom Bashir fritt kunne bruke mobiltelefon under fengselsoppholdet.

ABU BAKAR BASHIR SKAL VÆRE DEN SPIRITUELLE LEDEREN AV JEMAAH ISLAMAYAH: Han skal ha visst om bombeangrepene på forhånd, uten å advare folk, og fikk 26 måneder i fengsel. Bevisene var imidlertid ikke sterke nok til å dømme ham for planlegging av angrepet. Foto: Scanpix
ABU BAKAR BASHIR SKAL VÆRE DEN SPIRITUELLE LEDEREN AV JEMAAH ISLAMAYAH: Han skal ha visst om bombeangrepene på forhånd, uten å advare folk, og fikk 26 måneder i fengsel. Bevisene var imidlertid ikke sterke nok til å dømme ham for planlegging av angrepet. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror han vil styrke de anti-vestlige strømningene, men jeg tror ikke han kommer til å påvirke folk til å ta steget fra radikal retorikk til vold, sier Jones til AP.

Skuffet

De overlevende etter bombingen av nattklubben var svært skuffede over at Bashir hadde lbirr løslatt.

-  Det er vanskelig å forstå hvordan lederen av en gjeng kan slippe unna med to år for å ha planlagt å drepe 200 mennesker og skade enda flere. Det gir ingen mening, sier Peter hughes (46) til AP. Han fikk brannskader på 54 prosent av kroppen etter bombeangrepet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling