- Lederen i scientologikirken banket opp sine underordnede

Banket opp medlemmer for de mest banale ting, ifølge tidligere scientologer.

HØY KJENDISFAKTOR: Scientologene har flere profilerte medlemmer, med Tom Cruise som det mest kjente. Cruise gir her kirkens leder David Miscavige en god klem. Miscavige beskyldes nå for omfattende voldsbruk av tidligere medlemmer. Foto: AP Photo/Paul White/Scanpix
HØY KJENDISFAKTOR: Scientologene har flere profilerte medlemmer, med Tom Cruise som det mest kjente. Cruise gir her kirkens leder David Miscavige en god klem. Miscavige beskyldes nå for omfattende voldsbruk av tidligere medlemmer. Foto: AP Photo/Paul White/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): David Miscavige, leder i den amerikanske scientologikirken, brukte vold aktivt som avstraffelsesmetode.

Fire tidligere høyt betrodde scientologer bekrefter overfor gravejournalister i St. Petersburg Times at den kontroversielle Miscavige ved gjentatte anledninger slo medlemmer av den omdiskuterte, religiøse sekten.

Avisa trykker en oversikt over voldsofrene. Flere av disse skal ha blitt slått opptil 20 ganger.

Banale episoder bak vold
Motivasjonen bak volden kunne ifølge avisas kilder være helt banale, hverdagslige episoder.

- Det var helt tilfeldig. Han kunne mislike et ansiktsuttrykk, eller at du svarte for sent om han spurte om noe, sier Mike Rinder, som fram til 2007 var ansvarlig for å håndtere juridiske og presserelaterte henvendelser hos scientologene.

Rinder avslører at han selv flere ganger ble slått av den mektige lederen.

FASJONABELT: Slik ser det ut i lobbyen i scientologihovedkvarteret i Clearwater i Florida. Foto: AP Photo/Church of Scientology/Scanpix
FASJONABELT: Slik ser det ut i lobbyen i scientologihovedkvarteret i Clearwater i Florida. Foto: AP Photo/Church of Scientology/Scanpix Vis mer

Overlevelses- innstinkt
Han får støtte av Tom De Vocht, som var ansvarlig for scientologenes åndelige hovedkvarter i Clearwater. Han forteller avisa at han så Miscavige bruke vold opptil 100 ganger - og også selv deltok i voldsbruken.

Marty Rathbun, som var en av Miscaviges nærmeste medarbeidere, skal også ha blitt bedt om å slå andre.

- Jeg rettferdiggjorde det hele med at hvis ikke jeg slår, blir jeg selv slått. Det var et slags overlevelsesinnstinkt som slo inn, forklarer Tom De Vocht.

De Vocht forlot scientologene i 2005.

- Renspikka løgn
- Dette er renspikka løgn, og bare et forsøk på å sverte Miscavige, sier Tommy Davis, en talsmann for scientologene, til St. Petersburg Times, i et tilsvar til anklagene fra de tidligere medlemmene.

Davis hevder overfor AP at det var De Vocht selv som utøvet vold, og at anklagene framsatt til journalistene er et forsøk på å snike seg unna ansvaret for handlingene.

TIDLIGERE BANK: Og dette er fasaden til scientologihovedkvarteret, der Tom De Vocht var ansvarlig før han trakk seg ut. Nå er De Vocht en av flere som står fram og forteller om omfattende voldsbruk. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/Scanpix
TIDLIGERE BANK: Og dette er fasaden til scientologihovedkvarteret, der Tom De Vocht var ansvarlig før han trakk seg ut. Nå er De Vocht en av flere som står fram og forteller om omfattende voldsbruk. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/Scanpix Vis mer

- Anklagene er til å bli kvalm av, sier Davis til nyhetsbyrået.

Ikke første gang
Den mediesky Miscavige har også tidligere fått lignende beskyldninger mot seg.

Avisa Portland Mercury har snakket med et annet tidligere medlem, også i dette tilfellet en høyt verdsatt og betrodd tidligere medarbeider, som forteller om den angivelige voldsmannen Miscavige.

Den karismatiske, men vanskelig tilgjengelige, lederen var forlover i bryllupet til Tom Cruise og Katie Holmes.

Miscavige har steget i gradene i scientologikirken, etter først å ha blitt sendt til en scientolog for medisinsk behandling som liten gutt.

Spesielt kvalifisert
Han har også engasjert seg i den amerikanske skattepolitikken, som en talsmann for drastiske skattereduksjoner.

Scientologene skriver på sine hjemmesider at Miscavige er spesielt kvalifisert til rollen som styreformann og toppsjef.

De tidligere, høytstående medlemmene sår med sine beskyldninger tvil om hva som inngår i disse kvalifikasjonene.