- Ledergruppe blant asylsøkerne planla opprør

Leverte ultimatum hos UDI, ifølge politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Lensmann Arne Lauvålien i Lier sier til Dagbladet at det er en enkeltgruppe blant asylsøkerne som har tatt ledelsen for opprøret, og som tok initativet til den voldsomme aksjonen i natt.  

Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket, og brannene skal ifølge flere beboere være planlagt. Politiet sier det ble framsatt en rekke trusler med krav om nytt bosted.  

- De leverte underskriftskampanje hos UDI i går, hvor de ba om å bli flyttet innen midnatt. Mange av de andre asylsøkerne er redde, sier lensmannen. 

Fikk trusselark - Ved 18-tida fikk politiet høre muntlige trusler; de ville ha et nytt sted å bo innen midnatt. De truet med mer bråk ved mottaket, men sa aldri noe om hva dette skulle bestå av. På grunn av dette økte vi beredskapen, sier politimester Christine Fossen ved Søndre Buskerud politidistrikt under en pressekonferanse.

- Ved 23-tida kommer UDI til mottaket, og det var planlagt et møte hvor de skulle snakke med beboerne. Der mottok de et ark med en skriftlig trussel om bråk, dersom kravene ikke ble innfridd. En av beboerne ble pågrepet under møtet på grunn av oppførselen, fortsetter Fossen.

Deretter brøt kaoset ut.

- Rett etter at han ble pågrepet, brøt det ut brann i brakke én. De to andre startet i rask rekkefølge, sier politimester Fossen.

Politiet kan ikke garantere at det ikke befant seg mennesker inne i brakkene, men sier de ikke har fått melding om savnede eller andre indikasjoner på at så er tilfelle.

Ingen eksplosjon Mange av deltagerne i brannaksjonen hadde på forhånd pakket sakene sine. Politiet har hatt en den innledende samtaler med både de 23 pågrepne og de resterende asylsøkerne, og disse vil bli formelt avhørt utover formiddagen.  

- Vi har hørt at brannen startet innendørs. Våre folk sto på utsiden av bygget, og brannen spredte seg veldig fort, sier Lauvålien. 

Lensmannen sier det ikke hørtes noen eksplosjon da brannen brøt ut. De fleste av de pågrepne opppgir at de er kurdiske irakere, sier politiet.

Direktør Ida Børresen ved UDI sier situasjonen er meget alvorlig.

- Mange beboeres liv ble satt i fare. Jeg har også lyst til å understreke at dette er handlinger som ikke kommer til å hjelpe deres sak. Du kan ikke tenne på mottaket og forvent at man får bedre forhold eller opphold i Norge, sier Børresen.

Mottaksleder Hugo Limkjær sier de nå avventer at politiets åstedsgranskere skal gjøre seg ferdige.

- Vi har fremdeles tolv kvinner som bor her. De skal ha forpleining, så vi må rydde og komme i gang med den videre driften, sier Limkjær til Dagbladet.

Enkeltområde Mottakslederen sier uromakerne er ei gruppe fra «et gitt område av verden».

- Konkrete beboergrupper har stiftet urolighetene her. Jeg føler det er feil å si noe om nasjonalitet, da det kan virke stigmatiserende for enkeltgrupper, sier Hugo Limkjær.     

Men i 10-tida i dag går en kurdisk leder ut i Drammens Tidende og sier det var han som «kastet den første steinen». Mannen sier imidlertid ikke eksplisitt at han var delaktig i brannen i natt, men snakker generelt om opprør på asylmottak.

Midnatt — Jeg var den som startet det. Jeg kastet den første steinen, sier mannen, som er fra Irak, til Drammens Tidende på Lier ventemottak.

Brannen startet like etter midnatt da tre brakker ved mottaket ble påtent nesten samtidig.

Dette skjedde til tross for at det var flere patruljebiler med bevæpnet politi fra politiet til stede, i tillegg til en ambulanse og en brannbil.  

I 1.40-tida kom den første bussen til mottaket. Denne skal frakte dem til Lierbyen ungdomsskole der beboerne skal bo over natta. Ved bussene sto over 20 politifolk i opprørsutrustning som tok en grundig gjennomgang, blant annet ved å ransake beboerne.  

Flere hendelser Ved 03-tida var det 30 beboere og 30 polititjenestemenn igjen på mottaket. Politiet gjennomsøkte bagasjen til beboerne Tre bygninger på ventemottaket for avviste asylsøkere på Lierskogen utenfor Drammen er totalskadd i brannene.  

Hendelsen skjer bare et døgn etter at det brøt ut opptøyer på to av de statlige ventemottakene.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt, natt til i går, med steinkasting og brannstiftelse.

 

SPREDTE SEG FORT: Bevæpnet politi kunne lite gjøre.  Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SPREDTE SEG FORT: Bevæpnet politi kunne lite gjøre. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer