Lederkamp: Her er «de hellige»

Heidi Nordby Lunde trekker seg som Oslo Høyre-leder etter negative interne tilbakemeldinger. Nå skal fylkeslaget velge ny leder. Blant de stemmeberettigede er 25 helt spesielle delegater.

FERDIG SOM FYLKESLEDER: Heidi Nordby Lunde blir erstattet som leder for Oslo Høyre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
FERDIG SOM FYLKESLEDER: Heidi Nordby Lunde blir erstattet som leder for Oslo Høyre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er igjen indre stridigheter i Oslo Høyre som fortsetter ørkenvandringen i opposisjon på åttende året.

Hovedstadens sterke styringsparti har foreløpig ingen klar vei tilbake til makten, i stedet har de siste åra vært preget av opprivende interne stridigheter.

Nå kastes i realiteten stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde som leder av fylkeslaget etter kraftige negative tilbakemeldinger på hennes ledergjerning. Det avslørte Avisa Oslo tidligere denne uka.

Misnøye

Halvparten av bydelslagenes innspill til valgkomiteen anbefalte å finne en ny leder, skriver avisa. Lunde trakk seg kort tid etter i et intervju med Aftenposten.

- Jeg blir veldig overrasket hvis hun ikke har fanget opp at hun er omstridt, sier en kilde i Oslo Høyre til Dagbladet om Heidi Nordby Lundes ledergjerning.

En annen kilde trekker fram at Lunde i fylkeslaget ses på å ha vært på «tett på» Øystein Sundelin, som ble kastet som gruppeleder i fjor.

Mudassar Kapur ble lansert som favoritt til å ta over som ny Oslo Høyre-leder, men Høyres tidligere finanstopp på Stortinget gikk selv ut på Facebook og sa han ikke er aktuell.

Heidi Nordby Lunde sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Favoritt trakk seg

Kilder Dagbladet har snakket med pekte på nestleder Eirik Lae Solberg som ny leder av fylkeslaget.

Lae Solberg var Høyres gruppeleder fram til Øystein Sundelin tok over og møtte i høst som vara på Stortinget for Nikolai Astrup, da Astrup fortsatt satt i regjering. Men lørdag kunngjør Lae Solberg på sin Facebook at han ikke er aktuell som ny leder.

Årsmøtet i Oslo Høyre er på nyåret og det er altså fortsatt åpent hvem som tar over for Heidi Nordby Lunde.

Det ligger an til å være 235 delegater på årsmøtet som representerer Oslo Høyres 3900 medlemmer.

«De hellige»

Men blant de om lag 230 delegatene er det noen helt spesielt utvalgte. 25 delegater velges direkte av representantskapet og representerer ikke andre enn seg selv.

Dagbladet har gjennom en rekke kildesamtaler den siste uka fått bekreftet at de 25 omtales som «de hellige», slik Avisa Oslo også har fått bekreftet.

Andre kilder forteller at omtalen av de 25 som «de hellige» er ny.

Høyre-topper

10 prosent av delegatene er altså helt spesielle, og blant dem finnes en rekke profilerte Høyre-folk viser innsyn Høyre har gitt Dagbladet.

Civita-leder Kristin Clemet og NHO-topp Anniken Hauglie er kanskje de største kanonene blant Oslo Høyres «hellige». Clemet er tidligere statsråd for Høyre og gift med Michael Tetzschner. Hauglie har også vært statsråd for Høyre og tidligere direktør i Norsk olje og gass.

Skuespiller Geir Kvarme, kjent for sin rolle som Tommy i suksesserien Fredrikssons fabrikk, er også blant de utvalgte.

I familie

Generalsekretær Tom Erlend Skaug i Høyre sentralt er også blant de utvalgte, sammen med Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide. Eriksen Søreide er et kjent Høyre-navn og Øystein er gift med Høyre-topp Ine Eriksen Søreide.

Ingvild Næss Stub er også utvalgt blant «de hellige» av Oslo Høyre, hun er tidligere statssekretær ved SMK.

Hilde Johanne Barstad, tidligere byråd i Oslo, direktør for Kulturetaten i hovedstaden og statssekretær i Justisdepartementet, er også blant «de hellige. Hun er søsteren til TV 2-programleder Solveig Barstad, som er gift med Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Se hele lista over Oslo Høyres «hellige» i faktaboksen:

Høyres bydelslag må stille 40 betalende medlemmer bak hver delegat til representantskapet som velger ny Oslo Høyre-leder.

Dette gjelder ikke altså ikke for «de hellige», som ut fra samme nøkkel representerer 1000 betalende medlemmer. Oslo Høyre hadde 3900 betalende medlemmer ved inngangen til 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer