VIL IKKE FORHANDLE: Sri Lankas president Mahinda Rajapakse på feiringen av landets nasjonaldag 4. februar. I talen sa han at «skyggen av terrorisme snart er visket ut» i kampene mot Tamiltigrene (LTTE). Foto: Ishara S. Kodikara/Scanpix
VIL IKKE FORHANDLE: Sri Lankas president Mahinda Rajapakse på feiringen av landets nasjonaldag 4. februar. I talen sa han at «skyggen av terrorisme snart er visket ut» i kampene mot Tamiltigrene (LTTE). Foto: Ishara S. Kodikara/ScanpixVis mer

- Lederne må henges

Sri Lankas regjering avviser utspillet fra vesten om å forhandle med Tamiltigrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim beklager at utspillet fra USA, EU, Japan og Norge om umiddelbar stopp i krigshandlingene på Sri Lanka ikke mottas positivt.

- Jeg er veldig lei meg for at situasjonen på Sri Lanka er blitt så ekstrem. Det er et blodbad der titalls eller hundretalls blir drept hver dag, og det går fra vondt til verre. Vår uttalelse er et forsøk på å stoppe sivilbefolkningens lidelser, sier Erik Solheim (SV).

Uforsonlig

Tamilske representanter i Norge sier de føler seg «sveket» av Solheim, og regjeringen på Sri Lanka kommenterte torsdag forslaget fra de tre landene og EU som «tåpelig».

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra LTTE, men reaksjonene for øvrig viser hvor uforsonlig situasjonen er, sier Solheim.


Han er i New Delhi for å delta på en internasjonal konferanse om miljø- og klimakrisen. Men skal senere i dag også drøfte situasjonen på Sri Lanka med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Shri M. K. Narayanan.

Legge ned våpen

I uttalelsen tirsdag oppfordret USA, EU, Japan og Norge den tamilske separatistbevegelsen LTTE til å legge ned våpnene, akseptere regjeringens tilbud om amnesti og forhandle med regjeringen om betingelsene for en overgivelse. De fire sier også at LTTE bør ta sikte på å bli et politisk parti.

Samtidig oppfordret man regjeringen i Colombo til å respektere folkeretten og menneskerettighetene i behandlingen av sivile og fanger. FN, Røde Kors og internasjonale, humanitære organisasjoner må ha full og uhindret adgang til leirer der tamilske flyktninger eventuelt holdes.

Røde Kors sa torsdag at situasjonen for syke og sårede er meget vanskelig. 300 pasienter og helsepersonell måtte flykte fra et sykehus som har vært under angrep i flere dager, ifølge Jan Egil Mosand, Røde Kors nødhjelpskoordinator.

18 Røde Kors-ansatte eskorterte dem som måtte flykte til et lokalt senter i Puttumatalan området ved kysten. Dette området mangler rent drikkevann, noe som gjør situasjonen enda verre.

Vil henge ledere

Men regjeringen på Sri Lanka avviser oppfordringen om å innlede forhandlinger med opprørsgruppen LTTE, ifølge en srilankisk avis.

- Ingenting kunne vært mer tåpelig enn dette, sier Gotabhaya Rajapakse, departementsråd i Sri Lankas forsvarsdepartementet og president Rajapakses yngre bror, til avisa The Island.

- Ingenting annet enn betingelsesløs overgivelse kan føre til en slutt på offensiven.

Han kaller utspillet fra Norge, Japan, USA og EU «et åpenlyst forsøk på å redde Tigrene», og avviser også de fires forslag om at Tamiltigrene i framtiden kan delta i Sri Lankas politiske liv som et politisk parti.

- Verdenssamfunnet bør ikke vente at Sri Lankas regjering tillater LTTE å delta som politisk parti i en ny forhandlingsprosess etter at de væpnede styrkene har knust deres evne til å føre krig, sier presidentens bror.

Tamiltigre på lavt nivå kan bli «rehabilitert», sier han. Men ledere, inkludert sjefen Velupillai Prabhakaran, «vil bli stilt for retten og hengt».

Sivile flykter

Kampene i de nordlige delene av landet fortsatte torsdag, og regjeringsstyrkene meldte at de hadde erobret den siste basen til LTTEs marine i Challai på nordøstkysten. Tolv LTTE-ledere og soldater skal ha blitt drept.

Statsminister Ratnasiri Wickremanayake gjentok overfor nasjonalforsamlingen i Colombo at opprørere som legger ned våpnene, kan få amnesti.

- De gjør klokt i å trekke seg ut av kampene, og vi er klare til å ønske dem velkommen, framholdt han.

Regjeringshærens talsmann general Udaya Nanayakkara opplyste at rundt 700 sivile torsdag morgen greide å ta seg fram til et område som står under hærens kontroll. Siden onsdag har 1.182 sivile flyktet.

- Mange flere er på vei, tilføyde Nanayakkara.

(NTB)

 


OFFER: Den unge gutten er et av mange ofre for krigen mellom Sri Lankas regjering og Tamiltigrene. Foto: Scanpix/AP
OFFER: Den unge gutten er et av mange ofre for krigen mellom Sri Lankas regjering og Tamiltigrene. Foto: Scanpix/AP Vis mer