PROBLEMER?: Etter at Ed Miliband trakk seg som leder noen timer etter at valgresultatet var klart, har fire kandidater nå kastet seg inn i racet om å bli ny partileder. Foto: NTB Scanpix
PROBLEMER?: Etter at Ed Miliband trakk seg som leder noen timer etter at valgresultatet var klart, har fire kandidater nå kastet seg inn i racet om å bli ny partileder. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Lederproblem for britiske Labour

Ligger med brukket rygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Labour ligger med brukket rygg etter det britiske valget. Partiet har ingen åpenbar god lederkandidat, mener norsk ekspert.

Etter at Ed Miliband trakk seg som leder noen timer etter at valgresultatet var klart, har fire kandidater nå kastet seg inn i racet om å bli ny partileder.

- Labour er i store problemer. De mangler en kraftfull og karismatisk lederkandidat, sier Storbritannia-ekspert og statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Ingen kronprins Han sier at Labour nå trenger en ledertype av Tony Blairs kaliber, som makter å snakke både til vaskehjelpen og børsmegleren.

- Partiet er veldig langt fra å være der nå, sier Bratberg, og peker på at det ikke sto noen kronprins klar da Ed Miliband trakk seg.

- At det ikke var noen kronprins eller konkret utfordrer til Miliband, er vel også noe av grunnen til at han fikk fortsette som partileder så lenge.

De fire som nå har kastet seg inn i kampen om å bli ny partileder i Labour, er Liz Kendall, Yvette Cooper, Mary Creagh og Andy Burnham. Bratberg tror kampen vil stå mellom Yvette Cooper og Andy Burnham.

- De er begge skikkelige og etterrettelige folk, men ingen av de to kan reise seg umiddelbart og være en synlig og sterk opposisjonsleder i møte med David Cameron. Frykten er at det vil være en milibandsk fortsettelse med en leder som er underlegen i debatter, som har en del interessante tanker, men aldri makter å komme på offensiven, mener Bratberg.

Bookmakerne mistet sin favoritt i forrige uke. Da trakk den karismatiske Chuka Umunna (36) sitt kandidatur fordi han mener det følger for mye press med å være lederkandidat.

- Umunna var den mest spennende og ukonvensjonelle av kandidatene, sier Bratberg.

Mot sentrum Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder mener det er viktig at Labour nå beveger seg mot sentrum i politikken og får en leder som har appell og representerer noe nytt. Hans favoritt er Liz Kendall (43). Hun er for de fleste, også i Storbritannia, en ganske ukjent politiker.

- Kendall representerer en ny generasjon, er godt likt og er tøff. Det hadde også vært spennende å få en kvinnelig partileder i Labour, sier Mustad.

Mustad sier at Kendall kan vinne tilbake velgere i kjernegrupper i nord. Politisk ligger hun mer mot sentrum enn Ed Miliband og regnes da også som en «blairite», altså en tilhenger av Tony Blairs modernisering av Labour.

- Det som taler mot Kendall er at hun har lite erfaring, sier Mustad.

Kendall har selv sagt at dersom Labour ikke velger rett leder nå, vil det aldri komme i regjering igjen.

Nær Miliband Den eneste mannen blant de fire kandidatene, Andy Burnham, forsøkte også å bli leder i 2010 og er den sterke fagbevegelsens kandidat. Burnham står politisk nær Ed Miliband, som ble valgt til leder i 2010 nettopp takket være støtten fra fagbevegelsen.

- Fagbevegelsen er redd for at de skal miste sin mann. De prøver å ta kontrollen og skyve fram sin kandidat, sier Mustad.

Han har flere ganger truffet Burnham og beskriver ham som en mann med en helt annen personlig appell enn Miliband.

- Han er en helt annen type, er en langt mer likandes kar. Men han står for mye av det samme som Miliband, og det tror jeg kan bli et problem, sier Mustad.

Ifølge avisen The Sunday Times beskriver Burnhams fiender ham som «Ed Miliband med et penere ansikt».

Hvem som blir ny Labour-leder blir klart 12. september.

(NTB)