- Lederskiftet kan absolutt ikke tolkes som et knefall for Kina

Kaci Kullman Five valgt til ny leder av Nobelkomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaci Kullmann Five er valgt som ny leder av Nobelkomiteen, mens Berit Reiss-Andersen er valgt som nestleder. Det ble bekreftet av Nobelkomiteen tirsdag ettermiddag.

Nobelkomiteen har sittet i møte i hele dag for å avgjøre om Thorbjørn Jagland skulle få fortsette som leder. Slik ble det altså ikke. 

Thorbjørn Jagland ble valgt som leder i 2009, og har blitt gjenvalgt hvert år fram til nå. Jagland fortsetter som medlem av komiteen.

- Det er en bred enighet i komiteen om at Jagland har vært en god leder i seks år. Jeg er fornøyd med at jeg får gleden av å samarbeide med ham også i tiden som kommer, sier Five.

Jagland dro fra Nobelinstituttet rett etter at møtet var over. Årsaken var at han skulle rekke et fly.

— De som er valgt inn fra Høyre og FrP på Stortinget har valgt en ny komiteleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til, sier Thorbjørn Jagland i en kort kommentar til NRK. Utover det ønsker han ikke å kommentere at han er vraket som leder av Nobelkomiteen.

kaci Kullmann Five avviser at det er kritikken mot Jagland etter tildeling til prisen til kinesiske Liu Xiaobo som har ført til lederskiftet. Nobel-historiker Asle Sveen uttalte tidligere i dag at en vraking av Jagland kan bli sett på som et knefall for Kina.

- Lederskiftet kan absolutt ikke tolkes som et knefall for Kina, sier Five til Dagbladet.

Flere har pekt på at lederskiftet vil kunne så tvil om Nobelkomiteens politiske uavhengighet.

- Det er altså fastsatt i Nobels testamente at det er Stortinget som skal sette sammen komiteen. Stortinget har gjennom en årrekke valgt å gjøre dette. Det influerer direkte på personsammensetningen. Deretter legger vi fra oss partitilhørighet. Så er det altså en ny komité som tar en avgjørelse om hvem som skal lede komiteen, sier Five.

Kaci Kullmann Five var Høyres partileder fra 1991 til 1994. Five var med i regjeringen til Jan P. Syse i 1989 og 1990, hvor hun var handelseminister. Hun har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003, og har vært nestleder siden 2009.

Nobelkomiteens nye leder ønsker ikke å kommentere om hele komiteen ønsket henne som ny leder etter Thorbjørn Jagland.

- Jeg ble spurt om det, og det var et ønske, og jeg har akseptert å gjøre det, svarte Five på spørsmål om hvorfor hun ville bli ny leder i Nobelkomiteen.