- Lederstilen til Høybråten kan ikke skjules lenger

KrF-topper står fram i partikrangel. Ordfører ble utskjelt på telefonen.

 KRTIKERE STÅR FRAM:  KrF-leder Dagfinn Høybråten får stadig tyngre trykk - her far partiets strategikonferanse 11. september i år. FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN, SCANPIX.
KRTIKERE STÅR FRAM: KrF-leder Dagfinn Høybråten får stadig tyngre trykk - her far partiets strategikonferanse 11. september i år. FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Tidligere KrF-ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand sier han ble skjelt ut over telefon av partileder Dagfinn Høybråten etter at han hadde ment noe om partiets profil.

I Aftenposten fredag ble det framsatt knallhard kritikk mot partileder Dagfinn Høybråtens lederstil av flere anonyme kilder. Lørdag står to tidligere KrF-topper fram i Aftenposten og Fædrelandsvennen.

I Dagbladet i dag får Kristelig Folkeparti rekordlave 3,2 oppslutning på Synnovates partibarometer.

9 av partiets 10 stortingsrepresentanter ville vært ut dersom det hadde vært valg i dag. Bare partileder Høybråten ville overlevd på utjevningsmandat i Rogaland dersom det hadde vært stortingsvalg i dag.

Ikke kontakt etter utskjelling Jan Oddvar Skisland forteller til Fædrelandsvennen at han ble skjelt ut av Høybråten over telefon.

- Han lurte på om jeg visste hva utspillene mine gjorde med partiet. Først ble jeg paff. Deretter ble jeg sint og tenkte «dette finner jeg meg ikke i». Jeg svarte tilbake at dette var en helt uakseptabel måte å håndtere medarbeidere på. Etter det var det nesten ikke kontakt mellom oss, sier Skisland.

Den tidligere ordføreren forteller at Høybråtens stil var medvirkende til at han trakk seg fra politikken.

- Høybråtens lederstil var en sterkt medvirkende årsak til at jeg trakk meg fra partipolitikken. Jeg falt ned på at det var umulig å være ordfører i Norges femte største by og ha et så betent forhold til partilederen, sier Skisland.

Etter at partimedlemmer ble kjent med at Skisland og Høybråten ikke var på talefot, var det en rekke mennesker som henvendte seg til Skisland.

Også eks-statsråder - Blant dem som henvendte seg, var det tidligere statsråder, statssekretærer og ordførerkolleger. De orket ikke ta runder med Høybråten selv, sier Skisland.

 IKKE BARE SMIL LENGER:  Fra KrF-landsmøtet i Molde 28. april 2010: fra venstre Ingebrigt Sørfonn, Dagfinn Høybråten og Inger Lise Hansen. FOTO: JEFF GILBERT, SCANPIX.
IKKE BARE SMIL LENGER: Fra KrF-landsmøtet i Molde 28. april 2010: fra venstre Ingebrigt Sørfonn, Dagfinn Høybråten og Inger Lise Hansen. FOTO: JEFF GILBERT, SCANPIX. Vis mer

Ingebrigt Sørfonn, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti i tolv år fra 1997, bekrefter påstandene om Høybråtens autoritære lederstil i Aftenposten lørdag.

Fortvilet situasjon Den konservative KrF-veteranen, som i dag er administrativ leder i Indremisjonsforbundet, sier han er fortvilet over situasjonen i partiet. Han forteller at lederstilen til Høybråten har vært en stor utfordring både for stortingsgruppen og sentrale KrF-ere.

- Dette er nå så kjent ute i partiorganisasjonen at det ikke kan skjules lenger, sier han til Aftenposten.

- Jeg gikk fra å ha Jon Lilletun som sjef til å ha Dagfinn Høybråten som leder av stortingsgruppen. Det var som natt og dag. På aksen for lederstil lå de på hvert sitt ytterpunkt, forteller Sørfonn.

Høybråten: ingen kommentar - Vi var mange som direkte mistrivdes i stortingsgruppen. Problemene ble tatt opp på internt seminar og det ble en tydelig forbedring. Men etter hvert gled forholdene over i gamle spor, sier han.

(NTB).

 UTSKJELT:  Tidligere Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisalnd sier han trakk seg fra politikken på grunn av samarbeidsproblemer med partileder Dagfinn Høybråten. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, SCANPIX.
UTSKJELT: Tidligere Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisalnd sier han trakk seg fra politikken på grunn av samarbeidsproblemer med partileder Dagfinn Høybråten. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, SCANPIX. Vis mer