Lederulv skutt

Alt tyder på at Statens naturoppsyn, på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN), i sommer skjøt lederhannen i ulveflokken øst for Koppang. Dermed kan hele flokken være ødelagt før det faktiske jaktløyvet er innvilget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA) var ulven var fire år gammel. Dermed skjøt man et voksent hanndyr og etter alt å dømme flokkens lederhann. Det eneste det offentlige jaktlaget hadde lov til å skyte var ungdyr - det vil si ett, to eller tre år gamle ulver.

Sikre opplysninger om uro i flokken bekrefter sannsynligheten for at flokken øst for Koppang er i oppløsning.

Namsretten og seinere byretten stanset i fjor avlivningen av naboflokken vest for Glomma, da retten fant at jakta var i strid med så vel viltlov som fredningsbestemmelser og Bern-konvensjonen.

Foreningen Våre Rovdyr innklaget fellingstillatelsen på ungulvene i sommer på grunn av faren for å skyte feilaktige dyr. Klagen ble avvist.

Liket analyseres

Jostein Sandvik i Statens naturoppsyn bekrefter at man ikke kan ha skutt en valp og at det sannsynligvis er alfahannen som er skutt. Det samme mener seksjonssjef Terje Bø i DN, som vil sjekke saken til bunns. Ulveliket skal nå analyseres i Sverige og i USA.

- Forvaltningen har trolig drept flokkens lederhann. Skandalen har man kjent til en god stund uten å bringe saken videre. En slik praksis kan vi ikke akseptere, sier Viggo Ree. Leder av Foreningen Våre Rovdyr, Arne Flor, betegner saken som en skandale. Ikke minst hemmeligholdelsen mener han er under enhver kritikk og grenser til tjenesteforsømmelse.

Svensk protest

Samtidig som jaktskandalen rulles opp, har svensk rovdyrforvaltning ved seksjonsleder Anders Bjärvall sendt inn protest mot det bebudede masseslaktet av ulv i Hedmark over nyttår. Svenskene mener jakta kan sette den skandinaviske ulvestammen i fare.

- Dette viser at myndighetene ikke har kontroll over det de gjør. Denne fellingen, sammen med den planlagte jakta på begge flokkene i vinter, bryter radikalt med de prinsipper Norge har forpliktet seg til å følge i samarbeid med svenskene. Det som har skjedd må utelukke alle fellinger inntil vi får full oversikt over både denne saken og bestandens faktiske størrelse, sier leder av Norges Naturvernforbund, Erik Solheim.

<B>ULVESKANDALE:</B>Her er den, den angivelige ulvevalpen som ble skutt og drept av myndighetene 27.august i år. Nå viser det seg at ulven var godt voksen og trolig flokkens lederhann.