Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ledet brutale øvelser med nakne rekrutter

En video viser Joshua French og Tjostolv Molands treningsleir i Uganda.

VIDEO VISER BRUTAL TRENING:  En video som VG har fått tak i, viser angivelig Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) mens de trener opp rekrutter i Uganda. 
Bildet er fra de to domfeltes 12 kvadratmeter store celle i fengselet i Kisangani.  Foto: Espen Røst
VIDEO VISER BRUTAL TRENING: En video som VG har fått tak i, viser angivelig Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) mens de trener opp rekrutter i Uganda. Bildet er fra de to domfeltes 12 kvadratmeter store celle i fengselet i Kisangani. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): VG avslører i dag politidokumenter som viser at Tjostolv Moland 9. mars skaffet seg tillatelse til å drive intern trening av medarbeidere i regi av SIG Uganda. Dette var selskapet som Moland var i ferd med å etablere.

En video som avisa har fått tilgang til viser at Moland og Joshua French leder tre personer gjennom brutale militære øvelser.

De tre deltakerne på videoen, som ifølge VG er to ugandere og en amerikaner, skal ha blitt fortalt at de skulle trenes opp til å få faste jobber i vaktselskapet til Moland.

Nakne
Treningen består blant annet i krabbing i sand fulle av skarpe skjell og balansering av en tung jernstang over hodet. Det mesteparten av tiden er de tre deltakerne nakne.

- Vi fikk beskjed om at vi skulle drive beskyttelse av farlige konvoier som skulle inn i farlige områder, sier en av deltakerne Samuel Ociti (22) til VG.

Selv hevder Moland at videoen viser trening av skuespillere som de skulle bruke i krigseventene de planla. Han beskriver videoen som «privat filming tatt ut av kontekst. »

Treningen foregikk mellom 15. -24. april i år. 27. april dro Moland og French på turen til Kongo som endte med dødsdom for drap og spionasje.

UD visste
- Norges ambassadør på ambassaden i Uganda Bjørg Leite har sett deler av videoen, bekrefter underdirektør i UDs pressegruppe Ragnhild Imerslund overfor Dagbladet.no.

Videoen ble deretter sent i en foreglet forsendelse med kurer til UD i Oslo.

- I Norge har vi et klart maktfordelingsprinsipp, og det var åpenbart at dette ikke var noe vi skulle behandle. Vi har ikke kompetanse til dette og dette er ikke vår rolle. Videoen ble sendt direkte til Riksadvokaten i Norge slik at de kunne vurdere eventuelle tiltak. Ingen ved UD i Oslo har sett innholdet av videoen, sier Imerslund.

Ifølge VG er det eieren av gjestehuset der Moland og French bodde, John Hunwick som varslet den norske ambassadøren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media