- Ledet terrornettverk

Livstidsdømte Mohammed Bouyeri siktet igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble han dømt til fengsel på livstid i nederlandsk rett for det brutale drapet på filmskaperen Theo van Gogh.

Nå venter en ny, alvorlig siktelse på Mohammed Bouyeri.

Nederlandsk påtalemyndighet offentliggjorde i dag at Bouyeri vil bli siktet som leder for et terrornettverk, den såkalte Hofstad-gruppen.

- Planla politiker-drap

Terrornettverket skal ha bestått av til sammen 14 personer. Politiet mener at terroristene planla å angripe de konservative politikerne og parlamentsmedlemmene Geert Wilders og Ayaan Hirsi Ali, begge skarpe kritikere av islamske ekstremister. Nettverket ble rullet opp i ukene etter van Gogh-mordet 2. november i fjor.

Hofstad-nettverket legger ifølge aktor Alexander van Dam til grunn en tolkning av Islam kjent som Takfir, som støtter drap på vantro.

- Ikke-troende representerer en trussel mot «sanne muslimer» og må bekjempes inntil døde. Denne dødstrusselen gjelder for hele det vestlige samfunnet, sier van Dam ifølge nyhetsbyrået AP.

Drapsdømte Mohammed Bouyeri har sagt at han ikke angrer på drapet, og at han ikke har noen sympati med offeret.

- Ville innføre prestestyre

Ifølge Van Dam skal Bouyeri ha distribuert tekster der han oppfordret medlemmene til voldelige handlinger for å fremme målet om å erstatte demokratiet med islamsk teokrati, prestestyre. Nettverket skal ha vært konsentrert rundt Bouyeri og hans tekster, og medlemmene bestod av hans venner og tilhengere.

Saken mot elleve av de terrormistenkte ble hørt i retten i Rotterdam i dag, under strenge sikkerhetstiltak. Et trettende medlem skal høres fredag. Rachid Belkacem (32) ble arrestert i London i juni, mistenkt for å tilhøre Hofstad-gruppen. En tenåring mistenkt for tilhørighet i nettverket er løslatt fra fengsel grunnet manglende beviser, men skal også i retten fredag.

Påtalemyndigheten i Nederland har tidligere hatt vanskeligheter med å få dømt personer som de mener har planlagt terrorhandlinger.

DRAPSDØMT: I går ble Mohammed Bouyeri dømt til fengsel på livstid. Nå er han også siktet for å ha ledet et terrornettverk.