Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lediggang gir mer kriminalitet

Unge menn som mister jobben har høyere risiko for å bli siktet for kriminalitet enn jevnaldrende som er i arbeid.

SAMMENHENG: Nedbemanning fører unge menn inn i mer kriminalitet, ifølge SSB.Illustrasjonsfoto: Lars Myren Holand
SAMMENHENG: Nedbemanning fører unge menn inn i mer kriminalitet, ifølge SSB.Illustrasjonsfoto: Lars Myren Holand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Unge menn som mister jobben har høyere risiko for å bli siktet for kriminalitet enn jevnaldrende som er i arbeid.

De er unge, ugifte, og når bedriften de jobber i stenger, øker sannsynligheten for at de skal begå volds-, trafikk- eller rusrelatert kriminalitet. Det er noen av funnene i en fersk gjennomgang foretatt av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskerne har sett på sammenhengen mellom nedbemanning på slutten av nittitallet og lovbrudd på begynnelsen av totusentallet, og mener sammenhengen er klar: Sammenlignet med jevnaldrende som beholder jobben, er sannsynligheten for å bli siktet for kriminalitet 14 prosent høyere blant nedbemannede, skriver Vårt Land.

Analysene viser at ansatte i bedrifter som legger ned, ikke begikk flere lovbrudd enn andre før bedriftsnedleggelsene.

Men vinningskriminaliteten øker ikke blant de oppsagte, noe forskerne fra SSB setter i sammenheng med et annet funn: At bedriftsnedleggelse har ubetydelig effekt på de oppsagtes inntekt, trolig som følge av gode trygde- og forsikringsordninger og lav generell arbeidsledighet.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media