ØKONOMI:  Nav-direktør Joakim Lystad spår at det blir enda flere arbeidsledige i Norge i 2014. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØKONOMI: Nav-direktør Joakim Lystad spår at det blir enda flere arbeidsledige i Norge i 2014. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Ledigheten fortsetter å stige - her er det verst

- Og verre skal det bli, sier NAV-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ledigheten økte med 500 personer fra november til desember, viser sesongjusterte tall fra NAV.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak steg 500 personer i samme periode, viser sesongjusterte tall.

Jevn økning - Vi har hatt en jevn økning i ledigheten siden i sommer, og selv om økningen i desember er lavere enn i november forventer vi at ledigheten vil fortsette å øke i 2014, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Målt i antall personer økte ledigheten mest for industriarbeidere og yrkesgruppen ingeniør og IKT-yrker. Butikk- og salgsmedarbeidere, samt barne- og ungdomsarbeidere, hadde den største nedgangen i desember, etter flere måneder med økende ledighet.

Ledigheten for bygge- og anleggsarbeidere, som også har vært stigende de siste månedene, var uendret i desember.

Prosentvis økte ledigheten mest i Sogn og Fjordane og Aust-Agder denne måneden, mens den falt mest i Oppland og Finnmark.

70.300 helt ledige I desember er 70.300 personer registrert som helt ledige hos NAV, 7.800 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,4 prosent på samme tid i fjor.

87.100 personer er enten registrert som helt ledige eller på tiltak, en økning på 7.600 personer sammenlignet med desember i fjor. Dette tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,0 prosent for ett år siden.

For disse er det verst Ved utgangen av desember er det registrert 9.200 ledige med bakgrunn fra bygge- og anleggsyrker, 1.600 - eller 21 prosent - flere enn i desember i fjor.

Sammenlignet med i fjor har ledigheten også økt mye for butikk- og salgsmedarbeidere. 1.100 - eller 15 prosent - flere er ledige nå enn for ett år siden. Bygge- og anleggsarbeidere har den høyeste ledigheten i desember - på 4,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 4,1 prosent i fjor.

Personer med bakgrunn fra undervisningsyrker og akademiske yrker har den laveste ledigheten, på henholdsvis 0,8 og 0,9 prosent. Kun akademiske yrker har uendret ledighet fra desember i fjor. For alle andre yrkesgrupper har ledigheten økt.

Flere ledige i fylker flest Sammenlignet med i fjor har ledigheten økt mest i Aust-Agder og Rogaland - henholdsvis 25 og 24 prosent. Telemark og Vest-Agder er de eneste fylkene som har lavere ledighet enn i desember i fjor.

Arbeidsledigheten er nå høyest i Østfold, Aust-Agder og Finnmark, alle med 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane og Rogaland, begge med 2,0 prosent.

Flere nyheter - De fleste kjøper bolig på verst tenkelige tidspunkt
175 ansatte deler 667 millioner
Her er den nye supersportsbilen