Ledighet: Makroøkonom Marius Gonsholt Hov (t.v.) mener dagens AKU-tall er på linje med forventningene. Her sammen med kolleger Kari Due-Andresen og Knut Anton Mork. Foto: Are Haram / Finansavisen
Ledighet: Makroøkonom Marius Gonsholt Hov (t.v.) mener dagens AKU-tall er på linje med forventningene. Her sammen med kolleger Kari Due-Andresen og Knut Anton Mork. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer

Ledigheten lavere enn ventet

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 127.000 personer i november, tilsvarende en ledighetsrate på 4,6 prosent.

Det var på forhånd ventet at ledigheten skulle komme inn på 4,7 prosent, viser estimater hentet inn av TDN Finans.

Det sesongjusterte tallet på arbeidsledige var uendret fra august (gjennomsnitt av juli—september) til november (gjennomsnitt av oktober—desember), ifølge SSB.

Tallet på registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere hos NAV gikk til sammenlikning opp med 3.000 fra august til november. Dette tallet er også sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder.

Små endringer i sysselsettingen AKU viser at det sesongjusterte tallet på sysselsatte gikk ned med 4.000 fra august til november, noe som er innenfor feilmarginen.

Ifølge AKU har tallet på sysselsette vært uendret gjennom 2015 når man tar hensyn til feilmarginen. Men siden befolkningen 15—74 år har økt i denne perioden, har prosentandelen sysselsatte gått gradvis ned. Fra august til november gikk prosentandelen sysselsatte ned med 0,3 prosentpoeng, til 67,7 prosent.

På linje Makroøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, påpeker at tallene stor sett er på linje med forventningene.

- Både vi og Reuters-konsensus hadde en prognose på ledigheten på 4,7 prosent i november, mens Bloomberg-konsensus hadde 4,6 prosent, skriver han i en fersk kommentar.

- Norges Bank har ikke publisert en detaljert bane for sine AKU-anslag - kun anslag for årlig gjennomsnitt. Vi merker oss at banken har anslått AKU-ledigheten til gjennomsnittlig 4,6 prosent i 2016, og dermed har utviklingen så langt vært på linje med dette, skriver makroøkonomen, som imidlertid bemerker den svake utviklingen i sysselsettingen.

- Den er svak, i beste fall. Dette innebærer at også arbeidsstyrken må flate ut for å holde ledigheten uendret, påpeker han.

Ikke historisk høyt I 1993 var både tallet på ledige og ledigheten i prosent av arbeidsstyrken høyere enn i dag . Sesongjusterte tall fra SSB viser en topp på over 140.000 ledige i 3. kvartal 1993, mens det høyeste publiserte tallet for 2015 var 129 000.

Når man ser på ledigheten i prosent av arbeidsstyrken, var den 6,8 prosent i 1993, mot de siste publiserte tallene på 4,6.

Les mer her!

Flere nyheter: Holvik: Rentekutt helt sikkert
Stadig flere sikrer seg mot ledighet
Ledigheten i Rogaland opp 79 prosent!