Ledigheten økte med 6.000

Ferske tall fra SSB og NAV viser at arbeidsledigheten stiger.

ØKT LEDIGHET: NAV direktør Joakim Lystad må konstantere at arbeidsledigheten øker. Her er er han gjest sammen med sosionom Heidi Follett hos John Rasmussen i Dagbladets valgbod. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ØKT LEDIGHET: NAV direktør Joakim Lystad må konstantere at arbeidsledigheten øker. Her er er han gjest sammen med sosionom Heidi Follett hos John Rasmussen i Dagbladets valgbod. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I juni var 90.000 personar arbeidsløse, noe som svarar til 3,3 prosent av arbeidsstyrken, viser arbeidsmarkedsundersøkelsen fra SSB.

Det er 6.000 flere enn på samme tid i fjor og fremkommer ved at arbeidsstyrken har økt med 25.000 til 2.698.000, samtidig som antallet sysselsatte har økt med 19.000 til 2.608.000.

Arbeidsstyrken i prosent av befolkningen falt fra 71,5 til 71,1 prosent.

Økt NAV-ledighet også Også NAV har publisert ledighetstall i dag. De viser at ledigheten økte med 900 personer i løpet av august, viser sesongjusterte tall.

— Etter to måneder med stabil ledighet, økte ledigheten igjen i august. Utviklingen er som ventet. I vår prognose har vi anslått at ledigheten vil øke moderat i høst, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 600 personer fra juli til august. Siden i fjor på samme tid er økningen på 5.078 helt ledige og 597 delvis ledige, totalt 5.675 flere.

NAV-tallene viser også at 2,8 prosent av arbeidsstyrken er helt ledig. På samme tid i fjor var ledigheten på 2,6 prosent.

Flere ledig i bygg- og anlegg
Ifølge sesongjusterte tall økte ledigheten i august mest for bygge- og anleggsarbeidere, fulgt av serviceyrker og annet arbeid. De med bakgrunn fra jordbruk, skogbruk og fiske hadde den største nedgangen.

Prosentvis økte ledigheten mest i Sogn og Fjordane og Oppland i august, mens den falt mest i Hedmark.