Ledigheten stagnerer, neppe lavere rente

Økt sannsynlighet for at rentebunnen er nådd.

LEDIGHETEN STAGNERER: - Ledigheten stiger nå langt mindre enn i vinter. Dette skyldes at færre nye arbeidssøkere melder seg hos Nav og at flere deltar på arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LEDIGHETEN STAGNERER: - Ledigheten stiger nå langt mindre enn i vinter. Dette skyldes at færre nye arbeidssøkere melder seg hos Nav og at flere deltar på arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 700 flere ledige fra juni til juli er veksten i arbeidsledigheten lavere enn ventet. Dagens tall innebærer økt sannsynlighet for at rentebunnen er nådd.

Arbeidsledigheten er nå opp fra 2,7 til 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

78.400 personer helt arbeidsledige er registrert hos Nav. Ledigheten fra juni til juli er justert for vanlige sesongsvingninger og har økt med 700 personer. I perioden januar til april var tilsvarende økning nesten 5.000 personer hver måned.

- Ledigheten stiger nå langt mindre enn i vinter. Dette skyldes at færre nye arbeidssøkere melder seg hos Nav og at flere deltar på arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Tiltak virker

Ledighetstallene er langt lavere enn tidligere fryktet. DnB NOR Markets prognoser anslo en ledighet på 4 prosent i år. Det var en av årsakene til at seniorøkonom Kyrre Aamdal før sommeren holdt en knapp på lavere rente.

- Den knappen er blitt betydelig mindre nå. Dagens tall innebærer økt sannsynlighet for at rentebunnen er nådd, sier Aamdal til NTB.

- Det ser ut til at de finanspolitiske tiltakene og pengepolitikken fungerer. Boligmarkedet har stabilisert seg og vi har fått vekst i forbruket. Men mindre økning i ledigheten kan i noen grad skyldes at bedrifter avventer oppsigelser i påvente av bedre tider, sier han.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) minner om at bedre tider i Norge fremdeles er avhengig av mange usikre faktorer.

- Regjeringens tiltak virker, men finanskrisen er langt fra over, sier Andersen.

Flest unge menn

Av de 78.400 helt arbeidsledige er 9.500 personer nå permittert på heltid. Ledigheten er høyest blant menn i alderen 20-24 år. 6,4 prosent i denne gruppen er arbeidsledige. Det er også unge menn i 20-årene som har hatt den sterkeste økningen i arbeidsledigheten det siste året. For aldersgruppene 20-24 år og 25-29 år har ledigheten økt med henholdsvis 130 og 128 prosent fra juli i fjor.

Sammenlignet med i fjor er ledigheten økt i samtlige fylker. I Finnmark har ledigheten økt minst, med 10 prosent. Ledigheten har steget mest i Rogaland med 114 prosent og Akershus med 105 prosent.

Totalt sett er ledigheten nå høyest i Oslo hvor 4,0 prosent av arbeidsstyrken er registrert som arbeidsledige, fulgt av Finnmark med 3,8 prosent. Lavest er ledigheten i Sogn og Fjordane med 2,1 prosent og Rogaland med 2,2 prosent.

(NTB)