Økende ledighet:  NAV venter at arbeidsledigheten vil fortsette å øke i år og neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
Økende ledighet: NAV venter at arbeidsledigheten vil fortsette å øke i år og neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Ledigheten stiger videre - for disse yrkene er det verst

Ledigheten fortsetter å øke. - Og verre skal det bli, sier NAV-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Ledigheten økte med 800 personer fra september til oktober, viser sesongjusterte tall fra NAV.

Summen av helt arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak gikk opp med 900 personer i samme periode.

- Ledigheten øker nå for fjerde måned på rad. Veksten er i tråd med vår prognose for utviklingen på arbeidsmarkedet. Vi venter at ledigheten vil fortsette å øke både i år og til neste år, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Målt i antall personer steg ledigheten mest innen reiseliv og transport, fulgt av butikk- og salgsmedarbeidere. På den annen side falt ledigheten mest for dem med ingen eller uoppgitt yrkesbakgrunn, samt innen helse, pleie og omsorgsyrker.

Prosentvis økte ledigheten mest i Finnmark og Nord-Trøndelag fra september til oktober, mens den falt mest i Oppland og Telemark i samme periode.

68.000 helt ledige Ved utgangen av oktober var dermed 68.000 personer registrert som helt ledige hos NAV, 7.200 flere enn i oktober i fjor.

Arbeidsledigheten er nå på 2,5 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,3 prosent på samme tid i fjor.

84.900 var enten helt ledige eller deltok på arbeidsmarkedstiltak i oktober, 7.200 flere enn på samme tid i fjor. Dette tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent for ett år siden.

Bygg og anlegg verst I oktober økte antall ledige innen alle yrkesgrupper.

Ledigheten stiger stadig mest for bygge- og anleggsarbeidere, nærmere bestemt med 22 prosent eller 1.300 personer. Ledighetsraten for denne gruppen er nå på 3,9 prosent.

For ingeniører- og IKT-arbeidere har ledigheten økt 18 prosent, tilsvarende 400 personer. I andel av arbeidsstyrken er ledigheten likevel fortsatt lav for gruppen, kun 1,2 prosent mot 1,1 prosent for ett år siden.

Ledigheten i oktober er høyest innen reiseliv og transportyrker med 4,3 prosent av arbeidsstyrken, og lavest innen undervisningsyrker med 0,8 prosent.

Høyest ledighet i Finnmark Sammenlignet med i fjor har ledigheten økt mest i Finnmark og Rogaland, begge med 25 prosent. Deretter følger Aust-Agder og Møre og Romsdal, begge med en økning på 17 prosent.

Arbeidsledigheten er ved utgangen av oktober er høyest i Finnmark med 3,6 prosent av arbeidsstyrken.

Sogn og Fjordane har lavest ledighet, med 1,7 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal, alle med 2,0 prosent.

Flere nyheter Økonomer ser høyere arbeidsledighet
AKU-ledigheten litt lavere enn ventet
Utdanningen som aldri vil lønne seg