Legaliserer aktiv dødshjelp

Tirsdag blir Nederland trolig det første landet i verden som tillater aktiv dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eutanasi har vært praktisert av nederlandske leger i over 20 år. Det nederlandske eutanasi-forbundet anslår at det i fjor ble utført 3600 tilfeller av aktiv dødshjelp. Dersom loven blir vedtatt, slipper eutanasi-leger å bli drapstiltalt.

Den nye loven tillater leger å ta livet av pasienter som etter lang overveielse har bestemt seg for at de ikke ønsker å leve lenger. De må ha en uhelbredelig sykdom som vil føre til store smerter.

Deretter må en annen lege også konsulteres, og selve avlivningen må skje på en forsvarlig medisinsk måte, melder CNN.

Barn på ha tillatelse

- Eutanasi skjer også i andre land, og ofte i hemmelighet, sier politikeren Boris Dittrich som er en av mennene bak lovforslaget.

- Hemmeligholdet er ikke bra verken for legen eller pasienten. Vi ønsker å regulere praksisen, sier Dittrich.

Legeforeningen støtter loven.

Lovforslaget hadde opprinnelig en passus som ga barn mellom 12 og 16 rett til aktiv dødshjelp uten foreldrenes godkjenning, men dette ble fjernet. Eutanasi-forbundet ønsket også å tilby dødshjelp til folk som ikke var dødssyke, men kun lei av livet. Dette blir ikke nevnt i lovteksten.

Amerikansk døds-lege

Salten herredsrett behandlet denne uka en sak hvor Mats Storvik hjalp venninnen Hetal Amin med å ta livet sitt i Amsterdam. Den nye loven ville ikke hatt innvirkning på denne saken.

I Norge ble den nå avdøde legen Christian Sandsdalen kjent som en markant forkjemper for aktiv dødshjelp. Han ble kjent skyldig i overlagt drap på en dødssyk MS-pasient i juni 1996.

Sandsdalen meldte selv fra om at han hadde gitt dødshjelp. Han ønsket temaet belyst i retten, og få til en lovendring hvor aktiv dødshjelp ble legalisert.

I USA ble Jack Kevorkian kjent da han tv-sendte en film hvor han tok livet av en dødssyk pasient. Han ble i fjor kjent skyldig i forsetlig drap etter å ha bedt påtalemyndighetene tiltale ham for å ha ytt aktiv dødshjelp.