FATTIG?  President José Mujica har gitt avkall på presidentpalasset, og bor på en gård i Montevideo med kona og sin trebeinte hund. Det har gitt ham tilnavnet "verdens fattigste president", noe han selv ikke mener stemmer. Snarere tvert imot. Foto: AFP PHOTO / Pable BIELLI
FATTIG? President José Mujica har gitt avkall på presidentpalasset, og bor på en gård i Montevideo med kona og sin trebeinte hund. Det har gitt ham tilnavnet "verdens fattigste president", noe han selv ikke mener stemmer. Snarere tvert imot. Foto: AFP PHOTO / Pable BIELLIVis mer

- Legalisering av marihuana handler ikke om å være frisinnet

«Verdens fattigste president» har hisset på seg FN. Selv tar han kritikken med ro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uruguays president José Mujica undertegnet på julaften en historisk lov som legaliserer produksjon, salg og bruk av marihuana.

Landet ble dermed det første i verden til å innføre fri hasj, selv om omsetningen skal reguleres. Den nye loven, som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen tidligere i måneden, gir cannabis-røykere anledning til å kjøpe det narkotiske stoffet på godkjente apotek.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mujica har hisset på seg FNs organ for narkotikabekjempelse, som mener det vil ha en «pervers effekt ved å oppmuntre til eksperimentering i ung alder og bidra til tidligere avhengighet».

- Ikke frisinnet Legaliseringen av marihuana har styrket Uruguays rykte som et frisinnet land. Men i et intervju i den danske avisa information.dk, i samarbeid med The Guardian, er presidenten ikke enig i den karakteristikken:

- Legalisering av marihuana handler det ikke om å være frisinnet. Vi ønsker frigjøre brukerne fra de kriminelle nettverkene. Men vi vil også begrense retten til å røyke, hvis de røyker mer enn det som er bra for dem. Det er det samme som med alkohol. Hvis du drikker en flaske whiskey om dagen, skal du behandles som en syk person, sier han til den danske avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye loven setter et tak på 40 gram i måneden. Men registerte brukere kan fritt dyrket opptil seks marihuanaplanter hjemme.

Etter å ha signert avtalen, uttalte han til nyhetsbyrået AFP at det legaliseringen er et sosialt eksperiment, og at han ikke er sikker på at det vil lykkes.

IKONISK BILDE:  Dette bildet viser José Mujica sammen med landest finansminister (h) og visepresidenten. Max Fisher i Washington Post mener dette er et ikonisk bilde, som viser, ut fra bekledningen, at presidenten virkelig praktiserer en nøysom tilværelse. "Bildet er av typen som du må se for å tro", sier Fisher. Foto: AP Photo/Matilde Campodonico
IKONISK BILDE: Dette bildet viser José Mujica sammen med landest finansminister (h) og visepresidenten. Max Fisher i Washington Post mener dette er et ikonisk bilde, som viser, ut fra bekledningen, at presidenten virkelig praktiserer en nøysom tilværelse. "Bildet er av typen som du må se for å tro", sier Fisher. Foto: AP Photo/Matilde Campodonico Vis mer

— Men ved ethvert eksperiment er det naturligvis risiko, og vi må forstå at hvis risikoen viser seg å bli for stor for oss, så må vi gå tilbake på det. Vi trenger ikke være fanatiske, sier Mujica,

Geriljasoldat President Mujica, som kalles «Pepe» i hjemlandet, er kontroversiell av mange grunner. Som ung var han medlem i geriljagruppen Tupameros.

Gruppen var beryktet for bankran og kidnappinger. De stjal også mat og penger fra de rike, for å kunne gi til de fattige. Han har blitt skutt av politiet seks ganger, og han har sittet 14 år i fengsel totalt, ifølge BBC.

90 prosent av Mujica tjener går angivelig til veldedighet, og han har frivillig gitt avkall på presidentpalasset. I stedet bor han på den familieeide gården utenfor Montevideo. Han har mange ganger blitt omtalt som «verdens fattigste president», men det er ikke et kallenavn han setter særlig pris på:

- Jeg føler meg ikke fattig. Fattige mennesker er de som jobber kun for å opprettholde en dyr livsstil, og som alltid ønsker seg mer. Dette er et spørsmål om frihet. Hvis du ikke har så mange eiendeler, så trenger du heller ikke jobbe hele livet for å opprettholde livsstilen, og dermed har du mer tid til deg selv. Jeg kan nok virke som en eksentriker, men det er et fritt valg, sa Mujica i et intervju med BBC i midten av november i år.

Økonomisk vekst På gården dyrker han og kona blomster. Bare to politmenn og den trebeinte hunden hans, Manuela, holder vakt på utsiden når BBC besøker ham.

Mujica mener de fleste statsledere i verden er styrt av markedskreftene og besatt av ønsket om å øke forbruket, «som om det motsatte ville bety dommedag». Men samtidig ser han ut til å akseptere at man må sørge for en viss velferdsstigning, og landet er i en økonomisk vekst.

- Jeg er president. Jeg kjemper for mer arbeid og flere investeringer, fordi folk krever mer og mer. Jeg forsøker å øke forbruket, men samtidig begrense det unødvendige forbruket, sier Mujica til information.dk.  

Minkende popularitet Men selv om mange sympatiserer med ham på grunn av måten han lever på, er det også mange som kritiserer ham for hvordan han styrer landet.

MED KONA: Jose Mujica er her avbildet med sin kone, Lucia Topolansky, på gården i utkanten av Montevideo. Foto: REUTERS/Pablo La Ros
MED KONA: Jose Mujica er her avbildet med sin kone, Lucia Topolansky, på gården i utkanten av Montevideo. Foto: REUTERS/Pablo La Ros Vis mer

Opposisjonen i Uruguay sier at den økonomiske veksten i landet ikke har ført til bedre helse- og utdanningstilbud. For første gang siden han ble valgt inn i 2009, har Mujicas popularitet falt til under 50 prosent.

Men populariteten i befolkningen er ikke noe han egentlig trenger å bekymre seg for. Slik loven er i Urugay, kan han ikke stille til gjenvalg i 2014. Han er også 77 år, så det kan godt hende han trekker seg fra politikken innen den tid.

GLEDESRUS:  Her feires dette etter at senatet i begynnelsen av denne måneden gordkjente lovforslaget som legaliserte marihuana. Foto: REUTERS/Andres Stapff
GLEDESRUS: Her feires dette etter at senatet i begynnelsen av denne måneden gordkjente lovforslaget som legaliserte marihuana. Foto: REUTERS/Andres Stapff Vis mer