Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legalisering eller speidern?

I kveld fortalte Nini Stoltenberg om stoffmisbruket. Les hvordan leserne vil løse narko-problemene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Narkotikaen erstattet alt - kjærlighet, reising, familien. Det var utrolig herlig. Helt til alt ble for jævlig, fortalte Nini Stoltenberg (38) til TV2-programmet Rikets tilstand.

I dag lanserte også pappa Thorvald sin biografi hvor han skriver om den knalltøffe tida da datteren var døden nær etter å ha tilhørt hovedstadens tyngste narkomiljø i en årrekke.

- Det var et helvete, og jeg tenkte hele tiden på hva jeg som far kunne gjort annerledes, sier Thorvald.

Han fant ingen enkle svar, bare eksperter som var uenige om det meste - metadon, sprøyterom, behandlingsformer, oppdragelse, lovverket. Den politisk innflytelsesrike familien klarte ikke å påvirke landets narkotikapolitikk fordi de ikke visste hva som var riktige tiltak.

- Det er umulig å vite hva som er riktig politikk når det gjelder narkotika, sier Thorvald som nå håper at en åpen og fordomsfri debatt kan finne nye løsninger på narkoproblemene.

Vi har invitert leserne våre til å komme med sine beste råd.

Legaliser narkotika, skriver N.E.. Han vil ha reseptfri narkotika på apotekene slik at folk selv kan velge om de vil ødelegge livet sitt. På samme måte som man selv kan velge om man vil drepe seg med sykkellim, lynol, lightergass, barberblad eller tau.

M.W.B. vil gi verdigheten tilbake til de narkomane. Han tror stempelet som samfunnets verste kan være mer belastende enn selve stoffavhengigheten.

Netman ønsker politikerne velkommen etter. Han kan ikke forstå hvorfor samfunnstoppene er nødt til få problemene i sin egen familie før de velger å gjøre noe. «Er ikke enhver stakkars narkoman like mye verdt som Nini?» spør Netman.

Kjell synes at Nini bør ta mer av ansvaret for at hun havnet på kjøret og ikke bruke ordet sykdom om avhengigheten. «Ordet får det til å høres ut som den narkomane er prisgitt tilfeldigheter eller krefter utenfor sin kontroll. Det stemmer ikke,» mener Kjell og nevner at ingen ba henne henge på Blitz eller prøve narkotika. «De som respekterer norsk lov og som hører på advarslene mot ulovlige stoffer, blir heller aldri narkomane.»

Bjarne etterlyser mer idrett, musikk, teater og speidern i kampen mot narkotika. Ungdomsklubber og diskotek er ikke veien å gå, i motsetning til aktiviteter som får ungdommen til å gjøre noe konstruktivt. «Jeg vil avslutte med å si at jeg synes det er fint at Stoltenberg-familien synliggjør problemet - de er dessverre en av mange...»

Bli med i diskusjonen. Har du selv erfaringer med narkotika, eller venner eller familie som har havnet på kjøret?

Gi oss dine råd for å få bukt med problemet!

- Det trengs et nasjonalt krafttak mot narkotikaproblemene, mener Aps nye sosialpolitiske frontfigur Bjarne Håkon Hanssen.

Han ønsker å samle alle partiene fra SV til FrP.

Sosialminister Ingjerd Schou tar imot invitasjonen og oppfordrer alle til å heve seg over partipolitikken.

Hun mener det er på høy tid å løse problemene.

Hadde Thorvald Stoltenberg trodd at datteren Nini kunne bli narkoman, ville han satt strengere grenser under oppveksten. Kanskje hadde det ikke gått så galt hvis han hadde bedt henne komme hjem tidligere på kvelden? Slike tanker gjør han seg som far etter å ha gjennomlevd alle foreldres mareritt. Etter å ha fortalt om Nini i går kveld, ble han oppringt av foreldre i samme situasjon.

- Det var gråt og glede, forteller han om de rørende samtalene. Les Thorvald fortelle om den tøffe tida og hvilke råd han har til andre foreldre.

Pappa Thorvald, mamma Karin og storebror Jens ville alle ofre jobbene for å hjelpe Nini da de fant ut at hun tilhørte hovedstadens tyngste narkomiljø. Nini sier at det ikke ville ha hjulpet.

- Det som hjalp meg, var kjærligheten de viste meg, sier sier Nini Stoltenberg.

- Det er høyreist, flott og modig og kan hjelpe til med å fjerne fordommer. For fordommer vrimler det av omkring dette, som omkring alkoholisme og psykiske lidelser. Det å få akseptert at det handler om en sykdom som trenger pleie og må møtes med omsorg, er fantastisk viktig, sier Reiulf Steen.

Les hvordan politikerne reagerer på åpenheten.

Annenhver forelder bekymrer seg for at barna skal rote seg bort i narkotikamisbruk. Vi har samlet en rekke faresignaler, råd og hjelp som foreldre bør merke seg.

Les hvor mange som bruker narkotika, hvor mange som dør, hvor mye rusbruken koster samfunnet, hvordan man oppdager misbruk og hva man gjør når problemet har oppstått.

Si din mening om narkotika-problemene!

FEIRET MED FAMILIEN: I juli feiret Thorvald Stoltenberg 70-års dagen med 300 gjester. Her sammen med barna Camilla, Jens og Nini som får et kyss.
Hele Norges coronakart