Lege: - Hun er en trussel mot folkehelsa

Lege Kaveh Rashidi går hardt ut mot lege og kostholdsblogger Berit Nordstrand og hennes råd for å forebygge influensa.

FÅR KJEFT: Lege og kostholdsentusiast Berit Nordstrand får kjeft av legekollega Kaveh Rashidi, etter at hun delte fem tips til hvordan unngå influensa på bloggen sin. Han mener hun villeder og glemmer det vesentligste for å forebygge smitte og sykdom. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
FÅR KJEFT: Lege og kostholdsentusiast Berit Nordstrand får kjeft av legekollega Kaveh Rashidi, etter at hun delte fem tips til hvordan unngå influensa på bloggen sin. Han mener hun villeder og glemmer det vesentligste for å forebygge smitte og sykdom. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi kan hjelpe forsvarsstyrken av snille bakterier i magen, og hæren av immunceller i blodårer og vev, ved å tilføre rikelig at råvarer de trenger i kampen».

Det skriver lege og forfatter Berit Nordstrand, som er spesialist i klinisk farmakologi, på sin blogg. Overskriften er «Mine fem beste TIPS skal du unngå influensa».

På bloggen til Nordstrand skriver hun ofte om hvordan man kan spise bedre for en friskere kropp og bistå til vanlig behandling av sykdom, og om hvordan man kan gjøre sunne livsstilsendringer i en travel hverdag.

Nordstrand har også en produktserie med dagligvarer og kostholdsprodukter som heter «Made by Berit Nordstrand», som blant annet fører tran med omega 3 og D-vitamin.

- UFIN: Tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen er i hardt vær etter at flere deltakere på hennes «influencerkurs» føler seg lurt. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Blant tipsene for å forebygge influensa og styrke immunforsvaret skriver hun blant annet at man bør ta D- og C-vitaminer, spise fet fisk og styre unna sukker.

Dette har fått lege Kaveh Rashidi til å reagere på Twitter.

Forebyggende tiltak

  • For personer som har symptomer på influensa er det viktig å: hoste eller nyse i albuekroken hvis du ikke har papirhåndkle tilgjengelig.
  • Vaske hendene grundig og ofte. bruke engangs papirhåndklær foran munnen for å beskytte andre når du hoster eller nyser. Kast papirhåndkleet etter bruk.
  • Hånddesinfeksjon med sprit er et godt alternativ når man ikke får vasket hendene på annen måte.
    Kilde: FHI, Helsedirektoratet

«Berit Nordstrand gir sine 5 beste tips, men ingen av rådene har vitenskapelig dokumentert effekt. Hun både misleder og ignorerer det som faktisk forebygger influensa: 1.) Influensavaksine 2.) God hånd- og hostehygiene ... og 3.) en liten porsjon flaks.», skriver han på Twitter.

Han presiserer at vitaminer er viktig for helsa, men skriver at de fleste får nok via et sunt og fiskerikt kosthold.

«Da trenger du ikke mer. Og Nordstrand sine tips er unyttige med tanke på å unngå influensa.»

Videre i et nytt innlegg skriver han at influensa potensielt kan være svært alvorlig. Ifølge Folkehelseinstituttet dør omlag 900 mennesker av influensa årlig i Norge.

«Hvis alle bare hadde fulgt rådene til Berit Nordstrand ville tallene ha blitt mangedoblet og derfor er hun en trussel mot folkehelsa», skriver Rashidi.

Les Nordstrands tilsvar lengre ned i saken.

- Direkte farlig

Til Dagbladet utdyper Rashidi den krasse kritikken han kommer med. Han sier at han først og fremst reagerer på at en lege gir helseråd som ikke er basert på det han sier er summen av den vitenskaplige kunnskapen som foreligger.

- Nordstrand har mange tilhengere og hennes ord har sterk påvirkningskraft, som enhver offentlig figur må hun bruke makten riktig. Influensa er en trussel mot folkehelsa, sier Rashidi.

- Ved å feilinformere om forebygging av sykdommen truer man helsen til den generelle befolkningen, sier han til Dagbladet.

KRITISK: Lege Kaveh Rashidi sier rådene til Berit Nordstrand er feilinformering, og kaller det direkte farlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Lege Kaveh Rashidi sier rådene til Berit Nordstrand er feilinformering, og kaller det direkte farlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rashidi sier at et viktig og grunnleggende prinsipp er å være kritisk til kunnskapskilder, og å kunne vurdere forskning. Han viser til Folkehelseinstituttets råd.

- Dette er livsviktige råd og vi leger har i vår tittel og autorisasjon en plikt til å dele slik kunnskap. Berit Nordstrand sine råd har tynn, om ikke fraværende dokumentasjon. Når hun i tillegg ikke forteller om de viktige rådene er det direkte farlig, sier Rashidi.

- Ikke farlig med tran

Berit Nordstrand sier til Dagbladet at hun stiller seg uforstående til kritikken, og sier den er urimelig.

- Dersom han har forskning som sier at det å ta tran, spise mer grønnsaker og mer sjømat er farlig, så må han stille med de referansene selv. Det hadde vært hyggelig om han tok kontakt, og satte seg inn i det jeg skriver.

Rashidi svarer at han aldri har sagt at tran, grønnsaker og sjømat er farlig.

- Min kritikk var rettet til Nordstrand sine ineffektive tips til å unngå influensa, det er i influensasykdom som potensielt er farlig. Mitt tips er å høre på helsemyndighetenes råd for å forebygge influensa, og det er de jeg videreformidler.

Nordstrand sier hun også viser til rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

- Jeg regner med at folk forstår at de skal følge rådene fra FHI om hvilke grupper som skal vaksinere seg. Folkehelseinstituttet holder folk fortløpende oppdatert om influensasituasjonen i Norge og om hvilke grupper som bør vaksineres og ikke. Mine råd er selvsagt hva du kan gjøre selv i tillegg, sier Nordstrand.

OMEGA 3, TRAN OG VITAMIN D: Tranen som selges i Nordstrands navn inneholder Omega 3 og D-vitamin. Foto: Skjermdump
OMEGA 3, TRAN OG VITAMIN D: Tranen som selges i Nordstrands navn inneholder Omega 3 og D-vitamin. Foto: Skjermdump Vis mer

Nordstrand selger en rekke kostholdsprodukter og kosttilskudd under eget navn og varemerke. Blant produktene finnes også tran som inneholder vitamin D og omega 3.

- Er det noe av grunnen til at du råder til å ta akkurat de tilleggene i innlegget?

- Jeg viser til Helsedirektoratets råd om å ta tran og vitamin D, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at rådene ikke er ment som en erstatning for vaksinering.

FOREDRAG: Berit Nordstrand er foredragsholder og har skrevet 13 bøker. Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Rashidi.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOREDRAG: Berit Nordstrand er foredragsholder og har skrevet 13 bøker. Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Rashidi. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ikke kontroversiell

- Du er jo lege selv. Har du noen dokumentasjon på at dette faktisk fungerer?

- Å ta tran, å ta D-vitaminer ved mangel, å spise mer grønnsaker og sjømat er alle råd som også Helsedirektoratet viser til.

Det er ikke første gang Nordstrand får kritikk for å komme med råd som kritikerne mener hun ikke har vitenskapelig støtte for.

Senest i forrige uke fikk hun kritikk for samarbeidet med skiskytter Tirill Eckhoff. NRK skrev sak om et instagram-innlegg der skiskytteren takker legen for at hun kom inn i livet hennes og «ordnet opp», og for å ha lært henne om tarmens medisin og viktigheten av Omega 3 for kroppen og hjernen. Det fikk Jøran Hjelmesæth, leder for Nasjonal råd for ernæring og professor ved UiO, til å reagere sterkt.

Nordstrand sier det ikke er feil at man kan bidra til egen tilfriskning med et bedre kosthold.

- Jeg har mangeårig klinisk erfaring med bruk av mat som medisin i tillegg til konvensjonell medisinsk behandling som kostholdsveileder, og jeg har opplevd hvordan folk tilfriskes av mat i tillegg til konvensjonell behandling både god mat, stressmestring og søvn kan ha en positiv innvirkning i behandling av sykdom, sier Nordstrand.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hun mener Rashidi kanskje kan ha misforstått hennes budskap.

- I en tid hvor så altfor mange sliter med overvekt og livsstilsrelaterte helseplager trenger vi et helsevesen som har et mer helhetlig fokus, også et fokus på mat som medisin.

Nordstrand sier hun oppfordrer alle til å sjekke FHI.no om de faller innenfor gruppen som anbefales vaksine, til å følge folkehelseinstituttets nye hosteråd, og til å styrke egen helse med god mat, nok søvn og mindre stress.

Lege Trine Hessevik Paulsen ved Folkehelseinstituttet, sier at det alltid er nyttig å forholde seg til kostholdsrådene Helsedirektoratet gir.

- Vi kjenner ikke til at et godt og variert kosthold reduserer risikoen for å bli smittet av influensa, ei heller at det kan redusere mengden symptomer hvis du først er smittet. Vi har ikke sett noe robust forskning som tilsier at de fem tipsene hindrer smitte i seg selv, sier Paulsen.

Hun påpeker at det å ha et godt immunsystem er viktig for at vaksinen skal virke godt, men også for å håndtere influensainfeksjonen.

- Rashidi omtaler rådene som farlige, vil du karakterisere dem slik?

- Nei, jeg tenker heller ja takk begge deler. Jeg tror ikke personer i risikogruppene leser rådene hennes slik at de følger hennes råd i stedefor å ta influensavaksine. Spiser man sunt og variert samtidig som man følger generelle smittevernråd, inkludert influensavaksine for målgruppene, er det er en god kombinasjon.

Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd:


1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
4. Spis grove kornprodukter hver dag.
5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
11. Velg vann som tørstedrikk.
12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Kostrådene er utarbeidet av Helsedirektoratet basert på en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer