Klinikksjef Kjell Åsmund Salvesen ved Kvinneklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim tror ikke et forbud mot selvbestemt tvillingabort vil føre til færre fosterreduksjoner av friske flerlinger. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Klinikksjef Kjell Åsmund Salvesen ved Kvinneklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim tror ikke et forbud mot selvbestemt tvillingabort vil føre til færre fosterreduksjoner av friske flerlinger. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Lege: - Lovendring vil ikke føre til færre tvillingaborter

Antall fosterreduksjoner vil ikke gå ned selv om retten til selvbestemt tvillingabort fjernes, mener klinikksjef Kjell Åsmund Salvesen ved St. Olavs hospital.

Salvesen er leder for kvinneklinikken i Trondheim, der alle fosterreduksjoner i Norge utføres.

– Min påstand er at like mange vil få innvilget fosterreduksjon ved å møte i nemnd, sier Salvesen til Dagens Medisin.

- Når en kvinne først har bestemt seg for å gjøre en fosterreduksjon, så har de gode grunner og er godt informert. De har satt seg godt inn i risikoen for det andre fosteret, sier Salvesen, som påpeker at innskrenkningen i loven om fosterreduksjon vil gjelde et fåtall kvinner.

I den nye regjeringsplattformen som ble lagt fram torsdag, fjerner regjeringen åpningen for abort for en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Dermed må kvinner som ønsker å få utført en fosterreduksjon heretter måtte forklare seg for en abortnemnd.

– Det er viktig å huske at en nemnd ikke er en farlig greie, sier Salvesen. Fagmiljøet i Trondheim har tidligere uttrykt at de mener det ikke bør være selvbestemt tvillingabort før 12. uke, fordi inngrepet av medisinske grunner som regel ikke kan utføres før etter den tid.

I fjor ble det utført åtte selvbestemte fosterreduksjoner på friske tvillinger ved St. Olavs hospital. Til sammenlikning fødes det nesten 1.000 tvillinger i Norge hvert år.