Lege advarer mot å bruke denne metoden for å få babyer til å sove

Sier at det kan skade barnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene i videoen fikk tips om å gynge babyen fra side til side og opp og ned for å få babyen til å sovne fortere. Tipset kom ifølge foreldrene fra en spansk lege.

Videoen viser det som de kaller «oompa-loompa»-trikset, og babyen faller raskt i søvn i pappaens hender.

Hardhendt Rettsmedisiner ved Folkehelseinstituttet, Arne Stray-Pedersen, reagerer på videoen.

- Videoen viser ganske hardhendt håndtering av barn, og promoterer det som et triks for å få barn til å sove. Det er noe som jeg som fagperson og lege ikke liker, sier Stray-Pedersen til Dagbladet.

Han sier at barnet i videoen nok ikke ble skadet av behandlingen, men med bare litt hardere håndtering kan barnet få alvorlige skader.

Risteteknikker - Den kraften som anvendes mot barnet i videoen synes ikke å være tilstrekkelig til å skade barnet, men er etter min mening nokså kraftig. Slike videoer kan oppfordre foreldre til å forsøke med gynge og risteteknikker på egen hånd. Det er svært uheldig, sier Stray-Pedersen.

- Når foreldre er bekymret, stresset og ikke får sove, så kan det fort bli for hardhendt, sier han.

Han sier at forsiktig gynging i en seng er noe annet, og oppfordrer alle til å være forsiktig med når barnet gynges. Det er også viktig å støtte hodet til babyen, slik pappaen gjør i videoen her.

- Veien fra gynging til risting er ikke lang. Man burde aldri riste et barn. Overdrevet bruk av gynging kan med fordel også unngås. Barnet trenger ro og omsorg, sier legen.