Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Lege advarer mot å oppsøke coronasmitte

- Kan gjøre mye skade.

- UKLOKT: Lege Wasim Zahid fraråder på det sterkeste folk å forsøke å bli smittet av coronaviruset. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
- UKLOKT: Lege Wasim Zahid fraråder på det sterkeste folk å forsøke å bli smittet av coronaviruset. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- Dette er særdeles uklokt og uansvarlig. Du blir kanskje immun, men i prosessen kan du smitte hundrevis av andre, gjøre en del alvorlig syke, og faktisk ta livet av enkelte. Så kan det hende at du er blant de få som får et alvorlig forløp. Ikke oppsøk sykdom!

Slik svarer lege Wasim Zahid på spørsmålet om hvordan man kan få coronaviruset raskest mulig, med håp om å bli immun.

- Uklokt

Bakgrunnen for Twitter-innlegget er at Zahid har fått tilsendt et innlegg som lyder følgende:

«Noen som vet hvordan man kan få viruset raskest mulig? Vil bare få det og bli immun. Prøvde mye, men enda ingen symptomer …»

APPLAUS: Søndag kveld gikk tusenvis av nordmenn ut på balkongen sin for å klappe for helsenorge. Video: Dagbladet TV Vis mer
ADVARER: Lege Wasim Zahid advarer folk om å oppsøke coronasmitte. Foto: Privat
ADVARER: Lege Wasim Zahid advarer folk om å oppsøke coronasmitte. Foto: Privat Vis mer

Zahid forklarer til Dagbladet at å forsøke å få seg selv smittet, ville være å bidra til å skape en ukontrollert situasjon, noe som er stikk i strid med det myndighetene forsøker å oppnå med å flate ut sykdomskurven.

- Det er ingen i Norge som ikke kommer til å være berørt at dette. Dette gjør vi i solidaritet med dem i samfunnet som ikke vil tåle denne smitten, og ikke minst av hensyn til de tusener i helsevesenet som er i en veldig krevende situasjon. Vi har derfor behov for at hver enkelt av oss respekterer tiltakene, uttalte helseminister Bent Høie til Dagbladet da «de mest inngripende tiltakene i fredstid» ble annonsert torsdag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Ukontrollert situasjon

- Vi vet fortsatt ikke all verden om coronaviruset, men noe av det vi faktisk vet, er at det er 14 dagers inkubasjonstid. Det vil si at man ikke vet nøyaktig når man har blitt smittet.

Zahid forklarer at det ville være fryktelig uklokt å prøve å få seg selv smittet, i og med at man i inkubasjonsperioden risikerer å smitte en nabo som har en underliggende helseutfordring eller sin egen gamle bestemor.

- Det skaper en ukontrollert situasjon. Kanskje du blir immun på veien selv, men på veien risikerer du å gjøre enormt mye skade, sier han til Dagbladet.

Zahid understreker til Dagbladet at han ikke vet hvem som står bak utsagnet, i hvilken kontekst det er sagt, eller om det i det hele tatt er alvorlig ment.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Store mørketall

Søndag viser Folkehelseinstituttets tall at det nå er 1090 smittede i Norge, og at hver fjerde av disse er smittet i Norge.

Blant de smittede finnes blant annet flere som arbeider i flere helse-. og omsorgsyrker.

Tallene er i utgangspunktet midlertidige, og i tillegg testes ikke lenger alle med symptomer. Nå er det bare alvorlig syke med symptomer og viktige yrkesgrupper som testes, noe som åpner for store mørketall.

Søndag kveld er tre personer bekreftet døde i Norge som følge av Covid-19, og helsemyndighetene forventer et langt høyere tall. I sin siste risikovurdering sier FHI at de tror smittetoppen først vil komme i sommer og ikke vil gå tilbake før utpå høsten eller vinteren.

En rekke leger Dagbladet har snakket med har uttrykt dyp bekymring for den eksponentielle veksten av coronatilfeller som oppsto i Norge denne uka, og krevde enda strengere tiltak fra myndighetene.

Hele Norges coronakart