Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege bekrefter at mullah Omars sønn ble drept

En afghansk lege bekrefter at den ti år gamle sønnen til Taliban-bevegelsens leder, mullah Mohammed Omar, ble drept den første natten amerikanske bombefly angrep Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen Abdul Barri forteller i intervjuet hvordan han selv forsøkte i flere timer kjempet for å redde livet til den lille gutten, som fikk alvorlige skader i magen og den ene foten da de amerikanske flyene angrep Kandahar natt til 7. oktober.

Mullah Omar var selv til stede på sykehuset de siste timene sønnen levde, og tryglet legene om å redde livet til gutten, forteller Barri i et intervju med BBC som fant sted på grensa mot Pakistan.

«Legitimt militært mål»

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har tidligere bekreftet at Taliban-lederens bolig i Kandahar var mål under det første angrepet mot Kandahar, men hevdet at bygning ene også inneholdt «kommando og kontrollfasiliteter» og derfor var et «legitimt militært mål».

Amerikanske talsmenn hevdet også at to voksne medlemmer av mullah Omars familie ble drept under angrepet.

Ifølge Abdul Barri ble Taliban-lederens onkel alvorlig såret men overlevde. Nå skal han befinne seg på et sykehus i Kandahar, som ifølge den afghanske legen i likhet med de fleste andre afghanske sykehus er i ferd med å gå tom for medisiner og utstyr.

UNICEF innstiller

Også ved andre sykehus i Afghanistan er lagrene av livsnødvendige medisiner i ferd med å tømmes, samtidig som vinteren rykker nærmere og matvaresituasjonen i landet blir stadig mer kritisk.

FNs barnefond UNICEF opplyste søndag at de hadde innstilt en transport av 13.000 ulltepper til Herat, som følge av sikkerhetssituasjonen i byen.

Forsyningene skulle kjøres inn landeveien fra Iran, men stanset på grensa etter at det ble kjent at UNICEFs nabobygning i Herat var blitt truffet under et av flere amerikanske flyangrep mot byen.

UNICEF-representanter i Herat bekrefter angrepet mot nabobygningen, der Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) hadde sine kontorer.

Strømmangel

Ifølge Taliban-bevegelsens guvernør i Herat, Kharirullah Khairkhana, ble også byens militærsykehus totalt ødelagt under et flyangrep i helgen.

Også i Kandahar er to sykehus truffet av de amerikanske bombene, opplyser Taliban-kilder.

Selv ved Wazir Akbar Khan-sykehuset i Kabul, landets mest moderne og best utstyrte sykehus, er situasjonen nå kritisk, forteller kirurgen Said Sakhi Rasool.

Det største problemet er strømmangel, etter at de amerikanske flyene har ødelagt kraftverk og linjenett. Det internasjonale Røde Kors (ICRC) har bidratt med generatorer til sykehuset.

- Vi er heldige. Dersom elektrisiteten forsvinner på dagtid så kan vi bruke generatorene vi har fått fra ICRC. Men om natten får vi ikke slå på disse av sikkerhetsgrunner, sier Rasool.

Sårede som bringes til sykehuset om natten, eller andre som trenger kirurgisk behandling på den tiden av døgnet, må derfor ganske enkelt vente til neste dag. Noen overlever ikke ventingen, forteller Rasool.

Kvinner og barn

Rasool og andre helsearbeidere i Afghanistan advarer mot konsekvensene av den amerikanske krigføringen, særlig for kvinner og barn.

Selv før USA gikk til krig mot Afghanistan toppet landet FNs statistikker over dødelighet for barn og mødre.

Hvert fjerde afghanske barn lever ikke til det blir fem år gammelt, og daglig døde det før krigen 51 kvinner i barselseng. Nå er trolig statistikken i ferd med å bli enda dystrere.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner som UNICEF og ICRC advarer mot konsekvensene av bombingen, og forsøker å forsyne landets helsevesen med sårt tiltrengt utstyr og medisiner.

Ingen vet imidlertid hvor de neste bombene faller, og hjelperne må derfor fortvilet følge katastrofen fra sidelinja.

(NTB)

Hele Norges coronakart