Spania:

Lege diagnostiserte tenåring med «homofili»

Familien og LHBT-gruppen krever både svar og en unnskyldning.

PRIDE: Folk marsjerer i Pride-paraden i Valencia tidligere i år. Foto: Jose Jordan / AFP
PRIDE: Folk marsjerer i Pride-paraden i Valencia tidligere i år. Foto: Jose Jordan / AFP Vis mer
Publisert

Mandag besøkte en 19 år gammel homofil kvinne Reina Sofía-sykehuset i byen Murcia, sørøst i Spania, hvor hun ble diagnostisert med «homofili».

Kvinnen var hos gynekologen da hun fikk en uventet beskjed.

Etter undersøkelsen fikk hun et ark av gynekologen med ordene: «Nåværende sykdom: homofili».

Det skriver The Guardian.

Moren forteller til nettavisa elDiario.es at gynekologen hadde spurt datteren om han kunne inkludere hennes seksuelle legning i rapporten. Datteren hadde samtykket til dette fordi hun trodde at det kunne være relevant.

- Først syntes jeg det var morsomt, men det er det bare ikke, sier 19-åringen selv om hendelsen.

OSLO: Strålende vær og solid oppmøte gjør Pride til en fantastisk fest for mange. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo / Kristoffer Løkås Vis mer

Krever en unnskyldning

Mor og datter tok saken til LHBT-gruppen «Galactyco», som har sendt en formell klage til regjeringen, helsedepartementet og helsetjenesten i Murcia. De ber om svar og en unnskyldning.

- Verdens helseorganisasjon fjernet homofili fra listen over psykiske sykdommer i 1990. Likevel, 31 år seinere, er det fortsatt fagpersoner i helsetjenesten i Murcia som ser på seksuell legning som en sykdom, sier Galactyco i en uttalelse.

Gruppen sier også at denne saken er langt ifra en isolert hendelse.

- Vår forening har mottatt utallige rapporter om nedverdigende behandling på grunn av både seksuell- og kjønnsorientering, heter det i uttalelsen.

PRIDE: Byrådsleder Raymond Johansen feirer fredag Pride i Oslo, og fikk i den anledning en liten gave av Erlend Elias. Video: Rød Løper Vis mer

«Skjedd en feil»

En talsperson i helsevesenet i Murcia forteller til elDiario.es at helsevesenet er klar over hendelsen.

- Alle nødvendige tiltak vil bli iverksatt for å fastslå fakta og fortsette deretter. Innledende undersøkelser antyder at det ser ut til å ha skjedd en feil da pasientens detaljer ble innhentet, sier talspersonen til avisa.

Sykehuset vil likevel be kvinnen om unnskyldning, ifølge talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer