Lege dømt etter pasientdød

En 35 år gammel lege som arbeidet på Radiumhospitalet, er i Oslo tingrett dømt for å ha skrevet feil på en resept, slik at en kreftsyk pasient (45) fikk ti ganger mer morfin enn vedkommende skulle ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

45-åringen fikk med seg morfinblandingen hjem. To dager etter hjemkomsten ble mannen funnet livløs på sofaen i leiligheten sin i Buskerud. Han ble i all hast kjørt til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Obduksjonen fastslo at mannen døde av en overdose morfin.

Etterforsking

Etter obduksjonen ble det satt i gang full politietterforsking, og resepten ble tilbakesporet. Det ble da avdekket at legen hadde skrevet uriktig morfindosering på resepten ved en feiltakelse. 1 milligram pr. milliliter ble til 10 milligram pr. milliliter.

Morfinen ble gitt som smertestillende medikament. Pasienten gjennomgikk strålebehandling. 45-åringen tok like mye medisin som før, men dosen var altså ti ganger sterkere.

Oslo-politiet ga legen ei bot på 30000 kroner for brudd på legeloven. Legen nektet å vedta bota, og sist mandag møtte han i tingretten, og erklærte seg ikke straffskyldig.

Fikk sjokk

- Jeg fikk sjokk da politiet kom til meg. Jeg kunne ikke skjønne at jeg hadde gjort noe slikt. Jeg er en perfeksjonist, forklarte legen i tingretten.

Legen ble dømt til å betale ei bot på 30000 kroner, subsidiært 30 dagers fengsel, samt 5000 kroner i saksomkostninger.

Sammen med sin forsvarer Erling O. Lyngtveit skal legen nå vurdere en eventuell anke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer