Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege dømt for 90 sexovergrep

Den britiske allmennlegen dømt til tre livstidsstraffer.

DØMT: Manish Shah (50) er dømt til tre livstidsstraffer for 90 seksuelle overgrep mot 24 kvinnelige pasienter. Foto: NTB scanpix
DØMT: Manish Shah (50) er dømt til tre livstidsstraffer for 90 seksuelle overgrep mot 24 kvinnelige pasienter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den britiske allmennlegen Manish Shah er dømt til tre livstidsstraffer for 90 seksuelle overgrep mot 23 kvinner og ei 15 år gammel jente, skriver BBC.

Ifølge retten skal legen ha overtalt pasientene til å gjennomgå unødvendig intime undersøkelser, til sin egen forlystelse.

Brukte kjendishistorier

Shah brukte blant annet historier om helsa til kjendiser som Angelina Jolie og Jade Goody for å overbevise ofrene, i alderen 15 til 39 år, om å gå med på undersøkelser.

Den 50 år gamle legen, som jobbet i London, hevder selv at han praktiserte en form for forebyggende behandling, mens han i realiteten ga blaffen i medisinske retningslinjer da han tok livmorhalsprøver av friske kvinner under 25, og undersøkte brystene til friske kvinner under 50.

Legen, som må sone minimum 15 år i fengsel, skal ha valgt seg ut ofrene på grunn av deres alder, eller på grunn av krefthistorie i familien.

Noen ganger unnlot han å bruke hansker når han utførte undersøkelsene, og i ett tilfelle lot han ei kvinne ligge helt naken på et undersøkelsesbord.

Overgrepene fant sted mellom 2008 og 2013.

15-åring yngste offer

Sakens yngste offer, ei 15 år gammel jente, fortalte at hun nå er «engstelig, redd og skjelvende» ved tanken på å gå til legen etter misbruket.

Hun fortalte at hun har fått et annet syn på menn, og bekymrer seg for å bli sett på som et «sexobjekt».

Overfor en av kvinnene skal Shah ha dratt fram nyheten om at filmstjerna Angelina Jolie fjernet brystene for å forhindre brystkreft, da han spurte om hun ville at han skulle undersøke brystene hennes, skriver The Guardian.

Overfor en annen trakk han fram Jane Goody, en britisk kjendis som døde av livmorhalskreft, for å forklare hvorfor en undersøkelse var i pasientens interesse.

Under domsavsigelsen siterer dommeren en av ofrene:

- Du fant på historier som festet seg i hodet og skapte panikk.

- Fryktelig misbruk av tillit

I et forsøk på å rettferdiggjøre undersøkelsen hadde Shah selv notert ned at kvinnen hadde bedt om undersøkelsen.

- Manish Shah var en tiltrodd familielege, men han utnyttet tilliten til sine kvinnelige pasienter og forfalsket journalen for å forsøke å rettferdiggjøre sine medisinske undersøkelser som ikke skulle funnet sted, sa Paul Goddard ved påtalemyndigheten.

Aktor Anne Molyneux sa under rettssaken at Shah var en mester i å lure ofrene sine, og at han misbrukte sin maktposisjon.

- Dette var en fryktelig misbruk av tillit, som har forårsaket uopprettelig skade. Detaljene viser et mønster i oppførselen over fem år. Atferden var ikke bare seksuell, men ble drevet av ditt ønske om å kontrollere, og til tider ydmyke, kvinner, sa Molyneux.

I 2018 ble Shah dømt for overgrep på 18 kvinner, mens han fredag ble dømt for overgrep mot ytterligere fem kvinnelige pasienter.

- Det er helt innlysende at disse kvinnen føler seg grovt misbrukt, ydmyket, og at tilliten de hadde til Manish Shah har blitt utnyttet på forferdelig vis. Han angrer dypt på å ha såret dem og kan ikke få beklaget nok, sa Shahs forsvarer Zoe Johnson i retten.