Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege dømt til fire års fengsel - medisinerte Anne (39) til døde

Dømt for uaktsomt drap på sin samboer. - Dommen ankes, slår legens forsvarer fast.

DØDE: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt hjem i desember 2014. Foto: Privat
DØDE: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt hjem i desember 2014. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 59 år gamle legen som var tiltalt for uaktsomt drap på sin samboer, Anne Linell Sundt (39), er dømt til fire års fengsel. Det ble klart da han fikk dommen i Oslo tingrett fredag.

I tillegg til uaktsomt drap dømmes mannen for brudd på helsepersonelloven, dokumentfalsk og forsøk på grovt bedrageri. Det var en splittet rett som avgjorde skyldspørsmålet.

Sundt ble funnet død i sitt hjem på Bygdøy i Oslo 14. desember i 2014. Obduksjonen viste at dødsårsaken var en overdose medikamenter.

Anker dommen

Totalt ble det funnet rester av elleve legemidler i blodet hennes, deriblant store mengder Petidin som hemmer åndedrettet.

- Dommen ankes i dag, skriver legens forsvarer, advokat Arild Holden, i en SMS til Dagbladet.

I dommen kommer det blant annet fram at retten har delt seg i synet på om legen kan holdes ansvarlig for Sundts død. Rettens to meddommere mener legen kan dømmes for uaktsomt drap, mens tingrettsdommer Ellen M. Martens er uenig.

Beskrev år med smerteanfall

Under rettssaken i mars kom det fram at legen og Sundt hadde møttes høsten 2011, da hun oppsøkte ham som pasient for å få hjelp. Et halvt år seinere ble den da 53 år gamle legen og 17 år yngre Sundt kjærester. Det ble starten på det han i retten beskrev som flere år med desperate forsøk på å hjelpe og lindre samboerens smerter.

I retten fortalte legen hvordan de sammen oppsøkte en rekke klinikker i Norge, Europa og USA, alt for å forsøke å hjelpe avdøde til et smertefritt liv. Ifølge legen fikk de ikke god nok hjelp.

Våren 2013, etter at de to flyttet sammen, startet han derfor med lokalbedøvende injeksjoner for å døyve Sundts smerter.

I retten i mars beskrev han avdødes smerteanfall som så ekstreme at hun lå og ristet, skrek, slo seg selv og stakk seg med gaffel for å få slutt på dem.

- Jeg visste man helst ikke skal behandle sine nærstående, men vi fikk ikke den hjelpa vi hadde håpet. Vi fikk kanskje noen medisiner, men da kvelden kom var det jeg som var der da smerteanfallene kom. Hun ble kasteball i helsesystemet, og ingen tok ansvar for å behandle henne, sa legen.

I dommen slår retten fast at det er straffeskjerpende at den dømte var lege og dermed visste hvor farlig og alvorlig Sundts avhengighet av medikamenter var.

- Retten er av den oppfatning at NNs (domfelte journ.anm.) medikamentelle behandling av Sundt i stadig større grad ble pasientstyrt. NN klarte ikke sette grenser, og denne unnvikende atferden bidro til at hun ble sterkt avhengig av opiater. Som fagperson skulle han ha beskyttet henne mot denne avhengigheten. Bruddene på helsepersonelloven er grove og har gått over lang tid, heter det i dommen.

Flere år med injeksjoner

I retten kom det også fram at legen hadde utført et stort antall injeksjoner av medikamenter på samboeren.

Obduksjonen av Sundt viste blant annet tre relativt ferske sprøytestikk i blodårene i armene hennes. Legen hevdet imidlertid at disse ikke var gjort av ham. Samtidig sa han at han aldri hadde mistenkt at samboeren ville ta sitt eget liv.

- Jeg har sikkert satt 200 injeksjoner på henne. Men jeg har aldri satt i blodårene noen gang. Hun sa av og til at hun ble helt gal av smertene. Alt jeg kan tenke meg, er at hun må ha mistet kontrollen, sa legen den gang.

Nøyaktig hvilke medikamenter og hvor store mengder hun hadde tilgang til i dagene før dødsfallet, er imidlertid usikkert.

Bestillinger på SMS

Det som derimot er sikkert, er at Sundt fikk tilgang til store mengder medikamenter via sin legesamboer. Under rettssaken ble det lest opp en lang rekke SMS-er som var sendt mellom de to.

Over en periode på flere år sendte Sundt meldinger, ofte flere ganger daglig. Innholdet på dem som ble lest opp under rettssaken var kort og konsist - som regel bare en liste med forkortelser for medikamenter.

«Tror vi trenger alt for å snu dette i kveld. Lokal, bero, k tab, inj, den andre og vidundermiddel. Sover jeg ikke i natt går jeg i bakken. For et helvete. Men hjertet mitt har det bra!»

Da rettssaken startet 6. mars, erkjente legen bare å ha utført manglende journalføring av medisineringen av Sundt og for å ha forfalsket Sundts testament. Han nekter imidlertid for at forfalskningen ble gjort i et forsøk på grovt bedrageri, som han også er tiltalt for.

Millionbedrageri

Under rettssaken måtte den nå dømte legen også svare for anklager om grovt bedrageri og dokumentforfalskning. Dette skjedde ved at han kort tid etter Sundts død fant hennes testament, hvor det blant annet ble opplyst at han skulle arve fire millioner kroner.

Dette fikk legen to personer til å signere som vitner etter Sundts død, og sikret ham både penger og borett i 39-åringens villa.

Retten anslår verdien av bedrageriet til minst seks millioner kroner.

I tillegg til fengsel må legen betale 125 000 kroner i oppreisning til hver av Sundts to etterlatte barn.

Fornøyd med dommen

Statsadvokat Andreas Schei sier til Dagbladet at han alt i alt er fornøyd med dommen, og at legen ble dømt på samtlige poster i tiltalen.

- Men jeg registrerer også at straffen er lavere enn den vi ba om, som var fem og et halvt års fengsel. Jeg skal lese dommen grundig nå, og ta en vurdering av den, sier Schei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling