Lege drapstiltalt for 25 overdosedødsfall

- Avskyelig brudd på legeeden, sier politiet.

TILTALT: En 43 år gammel lege som var ansatt ved Mount Carmel Health System fra 2015 til 2018 er tiltalt for å ha stått bak dødsfallene til 25 pasienter. Foto: AP Photo / Andrew Welsh Huggins / NTB scanpix
TILTALT: En 43 år gammel lege som var ansatt ved Mount Carmel Health System fra 2015 til 2018 er tiltalt for å ha stått bak dødsfallene til 25 pasienter. Foto: AP Photo / Andrew Welsh Huggins / NTB scanpixVis mer

En lege fra Ohio ble onsdag tiltalt for 25 drap, skriver New York Times.

Myndighetene anklager ham for med viten og vilje ha forårsaket pasienters dødsfall ved å gi dem dødelige doser av det sterke opioidet fentanyl, som brukes til å dempe sterke smerter.

- Avskyelig

Tiltalen kom etter en seks måneder lang etterforskning. Myndighetene mener den 43 år gamle legen har forårsaket dødsfallet til 25 svært syke pasienter ved å gi dem overdrevent store doser med det smertestillende middelet.

- Dette bruddet på legeeden er avskyelig, sier politisjef Tom Quinlan.

Legen skal ha gitt pasientene fentanyldoser på mellom 500 og 2000 mikrogram, ifølge påtaleansvarlig Ron O'Brien. Dosene skal ifølge påtalemyndigheten ha framskyndet eller forårsaket pasientenes død.

- Dette er veldig høye fentanyldoser for pasienter uten spesiell opiodtoleranse, sier Lewis S. Nelson, professor i akuttmedisin ved Rutgers New Jersey Medical School.

Påtaleansvarlig O'Brien fortalte onsdag at det var en farmasøyt som varslet ledelsen på sykehuset om de høye dosene, som i noen tilfeller krevde at man måtte se bort fra sykehusets retningslinjer.

- Ingen drapssak

Sykehuset igangsatte så sine egne undersøkelser, der de fastslo at 35 av sakene der legen hadde hatt ansvaret framsto som mistenkelige. Som følge av dette ble det igangsatt etterforskning.

- Jeg sammenlikner det med å brenne ned et lys. Om jeg blåser ut lyset, selv om det bare er én cm igjen av det, så vil jeg forårsake at flammen slukner tidligere enn den ville naturlig, sa O'Brien, og la til at «det kan sammenliknes med det som har skjedd her».

Den 43 år gamle legen var ansatt ved Mount Carmel Health System, et av de største sykehusene i Ohio, fra 2015 til 2018. Han ble suspendert fra sin stilling 21. november i fjor, og sparket to uker seinere.

Saken fikk stor oppmerksomhet i USA, grunnet det store omfanget, og da den sprakk oppfordret statsadvokat i Ohio, Dave Yost, statens medisinske myndigheter til å frata legen lisensen.

- Det ser ut til at vi har en seriemorder med legelisens og tilgang til fentanyl på frifot, sa Yost.

Noe motiv for handlingene han nå er tiltalt for, har politiet ikke klart å bringe på det rene. Mange av dem som døde var gamle og allerede svært syke.

- Dette er ingen drapssak. Jeg kan forsikre dere om at det ikke ble gjort noe forsøk på å gi noen aktiv dødshjelp. Ikke på noe tidspunkt hadde han intensjon om å gi noen aktiv dødshjelp, sier legens forsvarer, Richard Blake, ifølge NBC News.

Legen erklærte seg onsdag ikke skyldig, og vil ifølge forsvareren «renvaske sitt navn i retten».

Han kan få fra 15 år til livstid i fengsel for hvert av de 25 tiltalepunktene.

Mange søksmål

Når det gjelder sykehuset spør mange seg hvordan legen kunne administrere de høye dosene uten at noen gjorde noe med det. Sykepleiere og farmasøyter fulgte legens dosering, men legen er den eneste som blir etterforsket.

I en pressemelding i forbindelse med at legen ble arrestert skrev sykehuset at «vi vil fortsette med å implementere meningsfulle endringer i hele vårt system for å forsikre oss om at hendelser som dette aldri skjer igjen».

Mange av de pårørende har gått til søksmål mot sykehuset i kjølvannet av dødsfallene, som på sin side har beklaget dødsfallene offentlig. De har også inngått forlik i en rekke sivile søksmål, og har måttet punge ut flere hundre tusen dollar, ifølge nyhetsbyrået AP.