Coronaskandale ryster Sverige

Lege etterlyst for coronabløff

Rundt 35 000 mennesker ble rammet av det som beskrives som Sveriges største svindelsak i forbindelse med pandemien.

ILLUSTRASJONSFOTO: Svindelen skal ha foregått hos et Stockholms-basert selskap. Den hovedmistenkte mannen har forlatt Sverige. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB
ILLUSTRASJONSFOTO: Svindelen skal ha foregått hos et Stockholms-basert selskap. Den hovedmistenkte mannen har forlatt Sverige. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Rundt 35 000 personer betalte angivelig for PCR-tester og reisebevis hos det Stockholm-baserte omsorgsselskapet Doktorgruppen. De skal ha fått uanalyserte prøvesvar tilbake, som alle viste negative resultater.

Dette beskrives som Sveriges største svindelsak under pandemien, ifølge SVT. Saken har fått stor oppmerksomhet i Sverige.

Hammad Al-Saaid (34) er pekt ut som mannen bak svindelen. Han skal ha gjemt seg i utlandet det siste året, og etterforskningen av saken er lagt på is.

Kan straffes med livstid

- Midt i den pågående pandemien har de bestemt seg for å tjene penger på forfalskninger, sier aktor Alexandra Bittner til SVT.

Lege og omsorgsgründer Al-Saaid ble i fjor sommer pekt ut som mistenkt. Han er mistenkt for grov smittespredning, grovt bedrageri og falsk vitneforklaring. Disse forbrytelsene kan straffes med fengsel på livstid, ifølge den svenske avisa.

Problemet for rettsvesenet er at Al-Saaid forlot Sverige i juni i fjor. Myndighetene har fremdeles ikke fått tak i han.

- Han er pågrepet i sitt fravær, har en europeisk arrestordre på seg og er internasjonalt etterlyst, sier Bittner.

Møtet med den ettersøkte legen

SVT har møtt legen på et hemmelig sted i Midtøsten.

- Det kom som et sjokk. Jeg fikk vite om dette via media. Jeg har ingen innsikt i selskapet, sier Hammad Al-Saaid og mener at andre i omsorgsselskapet pekte han ut som synderen.

Legen selv mener at han er uskyldig.

- Man er uskyldig til det motsatte er bevist, sier han.

På spørsmålet om hvorfor han forlot Sverige, svarer han at saken har vært en stor påkjenning.

- Folk kom hjem til meg, gjengkriminelle ville presse meg for penger og jeg fikk mange trusler. Jeg valgte å forlate Sverige, jeg rømte ikke, sier Al-Saaid.

Ifølge aktor Alexandra Bittner har Hammad Al-Saaid, sammen med to andre menn - arrangøren og forretningsmannen - vært drivkraften bak Doktorgruppen. Selskapet hadde testklinikker flere steder i landet, blant annet i Södertälje og Kista.

Mennene skal ha laget en database som genererte titusenvis av falske reisedokumenter med forfalskede medisinske signaturer. Dette skjedde da den andre coronabølgen var på sitt mest intense.

Over 25 mistenkte

Aktoren mener at personene har tjent flere titalls millioner kroner. Mennene selv nekter for at de har gjort noe kriminelt.

- Det mest alvorlige er at folk har fått beskjed om at de ikke har vært syke, selv om vi har opplysninger som tilsier at de har vært syke. Det betyr at covid-smitten har spredt seg i samfunnet på en måte som ikke ville ha skjedd om de hadde fått riktige svar på prøvene, sier Bittner.

SVINDEL: Denne amerikanske mannen hevdet at han sklei og slo seg på jobb. Overvåkningsbildene forteller en litt annen historie. Video: CNN. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Over 25 personer har vært mistenkt for medvirkning i saken. Etterforskningen har pågått i ett år og flere har vært mistenkte for grov kriminalitet.

Planlegger ikke å returnere

Fordi den utpekte har forlatt Sverige, vil aktor nå avskrive alle unntatt Hammad Al-Saaid fra etterforskningen.

- Noen avskrives fordi de ikke lenger er mistenkte, andre fordi de ikke kan få en ordentlig rettssak. Den foreløpige etterforskningen pågår fremdeles. Det vil den gjøre til Al-Saaid kommer tilbake, eller til forbrytelsene foreldes, sier aktor Bittner.

Hammad Al-Saaid sier at han ikke har planer om å returnere til Sverige, skriver SVT.

- For meg er Sverige historie. Jeg har lagt alt bak meg og er glad for det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer