<strong>DØDE:</strong> Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt hjem på Bygdøy i 2014. Foto: Privat
DØDE: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt hjem på Bygdøy i 2014. Foto: Privat Vis mer

Lege frikjent for drap på Anne Linell Sundt

To unge gutter mistet sin mor (39). Nå er stefaren (60) frikjent for å ha tatt livet av henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Legen som var tiltalt for å i 2014 ha begått uaktsomt drap på sin 17 år yngre samboer, Anne Linell Sundt, fikk i dag sin dom i Borgarting lagmannsrett. Der slås det fast at 60-åringen er frikjent for uaktsomt drap.

Han ble frifunnet under dissens for uaktsomt drap på sin samboer. Han ble imidlertid dømt for brudd på helsepersonellovens bestemmelse om krav til forsvarlig yrkesutøvelse.

Legen var i tingretten dømt for dokumentfalsk og bedrageri samt brudd på helsepersonellovens bestemmelse om plikt til å føre journal.

Den samlede straffen for alle forholdene ble av lagmannsretten fastsatt til fengsel i tre år. Han fikk fire år i Oslo tingrett.

En av politiets første teorier, var at tobarnsmorens dødsfall var et selvmord. Men høsten 2015 fikk saken en brå vending, og legen ble siktet for drapet på sin samboer. Da hadde obduksjonen vist at dødsårsaken var en overdose sterke smertestillende. I kroppen ble det funnet rester av elleve medikamenter, blant annet morfin, petidin og fentanyl.

Satte injeksjoner

Da ankesaken startet i februar, fortalte legesamboeren om Sundts sykdomshistorikk og smerteproblemer. Fra vitneboksen beskrev han hvordan han forsøkte en rekke forskjellige typer medikamenter og fysiske behandlinger for å lindre smerteanfallene uten hell.

Han begynte etter hvert å sette lokalbedøvende injeksjoner, men ved kraftige smerteanfall hjalp heller ikke det.

- Jeg valgte å begynne å behandle henne med korttidsvirkende morfinpreparater. Vi snakker om smerter som er så vonde at hun vrir seg på gulvet. Hun skriker og forsøker å stikke seg med gjenstander for å døyve smertene. Å ha denne personen i stua, sammen med seg, så kan man ikke la være å yte den hjelpen man kan. Det ville vært et brudd på etiske regler, sa 60-åringen i retten.

Kranglet om medisinbruk

Under ankesaken fortalte legen også om hvordan han en rekke ganger forlot sin egen klinikk fordi samboeren ba ham komme hjem og injisere smertestillende på henne.

SMS etter SMS tikket inn, med beskjed om å ta med medikamenter hjem. Men det skal aldri ha blitt skrevet eller sagt noe om at 39-åringen selv skulle sette injeksjoner.

- Jeg har mange ganger stilt meg spørsmålet hvor Anne hadde medikamentene som ble funnet i blodet hennes fra. Jeg har aldri latt slike ampuller være i huset. De har vært trygt nedlåst eller innelåst, men hun kan ha tatt nøkkelen til legekofferten min eller fått det fra andre, sa 60-åringen under sin forklaring.

Der fortalte han også om hvordan de to kranglet om medisinbruk.

- Hun ville ha mer, men jeg ville ikke gi det til henne. Toleranse ble også et tema. Hun krevde større og større doser for å oppnå smertelindring, sa legen som mener at Sundt var avhengig av smertestillende i flere år før de to ble sammen.

Felt i tingretten

Obduksjonsfunnene var ett av bevisene som førte til at legen ble dømt da saken gikk i Oslo tingrett i mars i fjor. Medikamentdosene ble ansett for å være så store at Sundt ikke kunne ha satt dem på seg selv.

Men flertallet i lagmanns konkluderte med at det ikke holdt til å dømme ham for uaktsomt drap.

Et av sporene som i starten av etterforskningen antydet et selvmord, var en serviett funnet i boligen. På denne hadde Sundt skrevet «It doesn't take much to carry on. It takes a lot to let go».

Servietten ble også i dag omtalt i lagmannsretten. Politiet anså det først som en avskjedslapp, men etter Dagbladets avsløringer om lappens innhold ba Schei om ny etterforskning av funnet. Etter dette ble teorien om avskjedslappen avkreftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer