KREVER LENGRE STRAFF: Pasienter og pårørende  demonsterer uten for rettslokalet der Farid Fata ble dømt til 45 års fengsel for grov tjenesteforsømmelse. Den tidligere legen ga unødvendig behandligner til 553  pasienter. Foto: AP
KREVER LENGRE STRAFF: Pasienter og pårørende demonsterer uten for rettslokalet der Farid Fata ble dømt til 45 års fengsel for grov tjenesteforsømmelse. Den tidligere legen ga unødvendig behandligner til 553 pasienter. Foto: APVis mer

Lege ga kreftmedisin til friske pasienter, nå er han dømt til 45 års fengsel

Over 9000 unødvendige injeksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lege fra delstaten Michigan i USA er dømt til 45 års fengsel for å ha diagnostisert friske mennesker med kreft, og gitt dem kreftmedisin de ikke trengte.

Rundt 553 pasienter fikk injeksjoner av kreftlegen Farid Fata. Fata ga cellebehandling til kreftfrie pasienter og overdoserte pasienter som allerede hadde kreft.

Onkologen erklærte seg skyldig i september i fjor for hvitvasking av penger og motta forsikringspremier fra det nasjonale sosialforsikringsprogrammet og private forsikringsselskaper. Feilbehandlingen gjorde at han tjente over 17 millioner dollar som han hadde svindlet til seg fra forsikringsselskapene.

Påtalemyndigheten har omtalt den kriminelle legen som «dem mest notoriske svindleren i landets historie».

- For Fata var ikke pasientene mennesker. De var ren profitt, sa påtalemyndigheten i retten.

- Jeg har brutt tilliten I retten kom det frem at legen hadde injisert pasitenene med sterke doser av kreftmedisnen Rituximab. Ifølge Dr Dan Longo, en kreftspesialist ved Harvard, kan medisinen svekke immunsystemet hvis det brukes for mye.

Stoffet, som vanligvis bare gis opptil åtte ganger for kritisk lymfekreft, ble gitt 94 ganger til en pasient. Totalt injiserte Fata over 9000 unødvendige injeksjoner.

I tillegg behandlet han friske mennesker ved å blant annet lyve til dem om at de hadde blodkreft.

I retten unnskyldte Fata seg til ofrene da han ble dømt til over fire tiår i fengsel.

- Jeg har brutt den medisinke ed og brutt tilliten til mine pasienter. Jeg vet ikke hvordan jeg kan helbrede såret, sa legen som ikke ønsket å helbrede.

- Så mye hat Robert Sobieray fikk cellebehandling i to og et halvt år, til tross for at han aldri hadde blodkreft, fortalte han Detroit News. Den dyre behandlingen gjorde at tennene falt ut og kroppen fikk rykninger.

- Jeg føler så mye hat mot Fata. Navnet hans gir meg hodepine, sa Sobieray.

Andre ofre har utviklet benskjørhet og fått organsvikt, og mistet hjem og arbeidsplasser, for å ha råd til den dyre behandlingen.

Fatas behandlings-imperium falt i juli 2013, da Soe Maunglay, en annen kreftspesialt, behandlet noen av de samme pasientene. Han varslet FBI da fant frem til at pasientene slett ikke hadde kreft.