Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Lege i karantene etter testfeil

Kommuneoverlegen i Stord er satt i karantene etter å ikke ha benyttet seg av godkjent smittevernutstyr da han testet en pasient for coronavirus, bekrefter rådmannen overfor Dagbladet.

CORONATEST: Kommuneoverlegen i Stord benyttet seg ikke av godkjent smittevernutstyr da han testet en pasient for coronavirus. Her fra en spytteprøve på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
CORONATEST: Kommuneoverlegen i Stord benyttet seg ikke av godkjent smittevernutstyr da han testet en pasient for coronavirus. Her fra en spytteprøve på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Lørdag opplyste Stord kommune i en pressemelding at kommuneoverlegen deres er blitt satt i karantene etter at en av legens pasienter testet positivt for coronavirus.

Pasienten, som er Stords første bekreftede tilfelle, varslet nettstedet Stord24 om at legen ikke benyttet seg av godkjent smittevernutstyr da han utførte coronatesten.

CORONAVIRUSET: Lege Harald Dobloug svarer på spørsmål knyttet til hvilke tiltak barnefamilier bør gjøre. Video: Dagbladet TV Vis mer

Bekrefter feil

- Vi kan bekrefte at vår kommuneoverlege ikke benyttet seg av godkjent smittevernutstyr da vedkommende testet en person for coronavirus, sier rådmann i Stord kommune, Magnus Mjør, til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle kommuneoverlegen, som ikke ønsker å kommentere saken, men viser til rådmann Mjørs uttalelser.

- Er det på grunn av dette avviket at kommuneoverlegen nå er satt i karantene?

- Ja. Han har vært i direkte kontakt med en pasient som har testet positivt for coronavirus, og er derfor satt i karantene, sier Mjør.

- Kommuneoverlegen har ikke utført annen pasientbehandling.

Mjør erkjenner at det er beklagelig.

- Dette er et avvik, og det er beklagelig at slikt skjer. Vi må forholde oss til det, og evaluere når vi kommer oss videre, sier Mjør.

IKKE GREIT: Basketballspiller, Rudy Gobert, spøkte om coronaviruset, få dager senere fikk han selv påvist viruset. Video: MLG Highlights. Vis mer

Uten engangshansker

Det er pasienten, som er blitt påvist smittet, som har varslet om at kommuneoverlegen ikke benyttet seg av godkjent smittevernutstyr. Til Stord24 uttalte vedkommende at kommuneoverlegen hadde på seg vanlige klær, men tok på seg munnbind og vernebriller da han utførte testen. Videre sier pasienten at kommuneoverlegen berørte ham i pannen uten engangshansker.

Overfor Dagbladet viser rådmann Mjør til egne uttalelser til nettstedet:

- Det er ingen grunn til å tvile på skildringene (til pasienten journ.anm.). Kommunelegen bekrefter framstillingen, og husker at han ved ett tilfelle tok på pannen til en person, sier Mjør til nettstedet.

Videre blir Mjør konfrontert med spørsmål om kommuneoverlegen har unnlatt å bruke engangshansker og smittevernsfrakk ved flere tilfeller.

- Det er det samme utstyret som er blitt brukt. Men han mener at det ikke har vært kroppskontakt i andre tilfeller. Håndvask utføres som hovedregel på baderom/toalett med såpe og vann.

HÅNDTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Foto: NTB Scanpix/ Video: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Testes ikke

Til Dagbladet sier rådmannen at kommuneoverlegen har ikke vist symptomer på sykdom, og har ikke blitt testet for coronavirus.

- Han har ikke blitt testet. Vi følger rådene til helsemyndighetene, og utfører ikke testing av folk i karantene.

Videre forteller Mjør at den aktuelle kommuneoverlegen vil utføre sine arbeidsoppgaver hjemmefra, og at de har satt inn en annen lege for å ta over oppgaver som ikke kan utføres hjemmefra.

Hele Norges coronakart