Lege kjøpte utstyr i hemmelighet

Helse Vest undersøker mulig brudd på offentlig innkjøp ved Lærdal sjukehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen i Helse Vest vil undersøke om det er begått brudd på lov om offentlig innkjøp ved Lærdal sjukehus.

Sendes til Helsetilsynet

En lege ved ortopediklinikken har i lang tid kjøpt medisinsk utstyr til operasjoner og behandling utenom de fastlagte innkjøpsavtalene som Helse Vest har, skriver Aftenposten.no. Til gjengjeld skal legen ha mottatt materiell fra leverandøren, deriblant PC-utstyr.

Nå skal Helse Vest se nærmere på saken:

- Helse Vest ønsker å få oversikt over situasjonen knyttet til bruk av utstyr samt innkjøp av proteser, sement og annet ortopedisk materiell ved Lærdal sykehus. Revisor vil derfor så snart det er praktisk mulig gå i gjennom forholdene for å avklare realitetene i saken. Helse Vest sender også saken over til Helsetilsynet i Sogn og Fjordane, skriver kommunikasjonsdirektør i Helse Vest, Bjørg Sandal, i en pressemelding.

Helse- og omsorgsdepartementet er også orientert om saken.

Omstridt klinikk

Ortopediklinikken på Lærdal sjukehus i Sogn og Fjordane ble opprettet 1. januar 2005, og er spesialister på kirurgi i kne, hofter og skuldrer.

Dagbladet skrev tidligere i år at direktør Jon Bolstad i Helse Førde oppfordret legene på klinikken om å stenge ute lokale pasienter for å prioritere pasienter fra andre deler av

landet. Årsaken var at tilreisende pasienter ga mer penger i kassa.

Direktør Bolstad ba i en uoffisiell e-post 2. oktober i fjor om at de lokale pasientene skulle stillest bakerst i helsekøen.

Han skrev: «Slik eg vurderar dette bør prio 1 være å stoppe inntak av pasientar fra Sogn og Fjordane på ortopediklinikken og fylle alle lister med eksterne pasientar. Det er nok pasientar (ser det ut til) + at dette gir de berømte merinntektene».

Styret i Helse Vest, godkjente tidligere denne måneden reduksjonene i ortopeditjenesten som Helse Vest vedtok 6.juli år. Reduksjonen  ville bety slutten på ortopediklinikken i Lærdal.