Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege kritiserer nyheten om e-sigaretter

Funnet av mer enn ti ganger så mye av et kreftfarlig stoff i e-sigaretter som i vanlige sigaretter, stammer fra et upublisert resultat, ifølge lege og redaktør.

KONTROVERSIELL: En mann tester ut en e-sigarett på en bar i New York i fjor. Nå går diskusjonen høyt om hvilke stoffer de elektroniske sigarettene inneholder. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: En mann tester ut en e-sigarett på en bar i New York i fjor. Nå går diskusjonen høyt om hvilke stoffer de elektroniske sigarettene inneholder. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 De elektroniske sigarettene, som blir markedsført som et sunnere alternativ til vanlige sigaretter, fungerer ved at kjemikalier blir varmet opp og avgir damp som inhaleres.

Det japanske folkehelseinstituttet har på oppdrag fra helsedepartementet i landet undersøkt hvor helsefarlige e-sigarettene er, og de fant at dampen inneholder kreftfremkallende stoffer som formaldehyd og acetaldehyd.

- I ett e-sigarettmerke fant forskerne mer enn ti ganger så mye formaldehyd stoffer som i vanlige sigaretter, sier forskeren Naoki Kunugita, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Bare ett stoff Legen Konstantinos Farsalinos tar for seg oppslagene i mediene om saken i et innlegg på nettstedet ecigarette-research torsdag.

- Mens alle nyhetsmedier diskuterer kreftfremkallende stoffer (flertall), nevner teksten bare formaldehyd, skriver Farsalinos som har vært redaktør for en annen studie Kunugita har bidratt til. I denne studien fant Kunugita og flere andre at det var langt mindre formaldehyd enn canadiske forskere fant da de studerte vanlige sigaretter i 2008.

Farsalinos understreker at de japanske forskerne fant at nivået av formaldehyd var ti nivåer høyere i kun ett av de ti produktene som ble testet, ikke i alle tilfeller.

Upublisert I en oppdatert versjon av innlegget skriver Farsalinos videre at han har blitt kontaktet av Kunugita som sier at denne ukens medieoppslag referer til en fersk gjennomgang av en ny type e-sigarett hvor det ble funnet 1.600 mikrogram formaldehyd per 15 drag.

- Det er sant at dette nivået er ti ganger høyere enn det som er i tobakk. Men dette er et upublisert resultat, et ekstremt enkelttilfelle av de mange produktene han har testet, og vi vet ikke hva som gikk galt i dette tilfellet. Likevel er vanviddet i mediene helt upassende, mener Farsalinos. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media