Lege-leder støtter Sandsdalen

TØNSBERG (Dagbladet): - Legeforeningen er altfor stivbeint i synet på aktiv dødshjelp. Jeg mener at det kan være god legeetikk å hjelpe folk til å dø, sier leder av Legeforeningen i Vestfold, Lars Gleditsch, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dette utspillet sender han en torpedo mot det rådende legeetiske synet som forvaltes av Den norske Lægeforening. Etter det Dagbladet forstår er Gleditsch den første fylkeslederen i foreningen som går inn for aktiv dødshjelp.

Han forsvarer handlingen til lege Christian Sandsdalen, som nå står tiltalt for drap i Oslo byrett.

- Noe av det viktigste for oss leger er å høre på pasientene. Det må også i visse tilfeller gjelde ønske om å dø. Hvorfor skal det være så mye verre for oss å gi aktiv dødshjelp enn f.eks. i Nederland? sier Gleditsch.

Han understreker at han ikke uttaler seg på vegne av legeforeningens medlemmer i Vestfold, siden den aktuelle problemstillingen ikke har vært behandlet der.

President Hans Petter Årseth i Legeforeningen sier at en samlet forening har trukket opp de etiske retningslinjene.

- Utviklingen i Nederland er et eksempel på at det er nødvendig med strenge regler. Der har det glidd ut, pasienter har blitt avlivet uten å ha bedt om det, sier Årseth til Dagbladet.