Lege lurte til seg narkopiller

Fastlegen skrev ut narkotiske tabletter til stadig flere pasienter. Deretter sendte han dem på apoteket for å hente pillene - til seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreskrivningspraksisen til legen endret karakter i vår. I april og mai skal han ha skrevet ut stadig mer rohypnol, som er svært populært blant narkomane, og liknende preparater. Legen skal gjentatte ganger ha fått flere pasienter til å hente tabletter for seg ved det lokale apoteket. Pasientene har så overlevert medikamentene tilbake til legen.

Samvittighetskvaler

Ved minst ett tilfelle har en pasient fått samvittighetskvaler. Vedkommende dro tilbake til apoteket der han hentet tablettene, og forklarte at det ikke var han selv som skulle ha dem, men legen hans.

Deretter meldte pasienten og apotekinnehaveren fra til fylkeslegen i Buskerud om forholdet.

Politiet pågrep mannen onsdag i forrige uke, og legen er nå varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll for brudd på narkotikalovgivningen. Siktelsen lyder på ulovlig befatning med narkotiske stoffer.

Mannen har forklart seg for politiet, og flere vitner er avhørt i saken. Politiet ønsker ikke å kommentere om han har tilstått forholdene. De vil heller ikke kommentere muligheten for at siktelsen kan bli utvidet til å gjelde også andre forhold.

- Vi kjenner foreløpig ikke sakens fulle omfang, sier politiadjutant Knut Svalheim til Dagbladet.

Bevisforspillelse

Fare for bevisforspillelse gjorde at politiet fikk legen varetektsfengslet, og i forhørsretten ble det lagt vekt på unndragelsesfaren. De fryktet at mannen, som er av utenlandsk opprinnelse, skulle forlate landet.

Fylkeslege Morten Calmeyer i Buskerud har vurdert legens praksis siden begynnelsen av mai. I januar ble 500 sider dokumenter fra legens praksis i Finnmark overlevert Statens helsetilsyn, som nå skal vurdere om det er grunnlag for reaksjoner overfor mannen.

- Ikke skyldig

I løpet av de siste åra har han fått en skriftlig advarsel fra Statens helsetilsyn på grunn av forfalskning av en journal.

Den siktede legen erkjenner ikke skyld etter siktelsen.