Lege må møte i retten igjen - tiltalt for drap på sin samboer

Tobarnsmoren Anne Linell Sundt (39) døde i 2014. Tirsdag møter hennes tidligere legesamboer i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for uaktsomt drap.

DØDE: Anne Lindell Sundt døde i 2014. Under obduksjonen ble det oppdaget spor av elleve forskjellige medikamenter i kroppen hennes. Foto: Privat
DØDE: Anne Lindell Sundt døde i 2014. Under obduksjonen ble det oppdaget spor av elleve forskjellige medikamenter i kroppen hennes. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mer enn fire år har gått siden Anne Linell Sundt (39) funnet død i sitt hjem på Bygdøy. Tirsdag i neste uke møter en lege i 60-åra i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for uaktsomt drap på sin tidligere samboer.

En av politiets første teorier, var at dødsfallet er et selvmord. Men høsten 2015 fikk saken en brå vending, og legen ble siktet for drap på sin samboer. Da hadde obduksjonen vist at dødsårsaken var en overdose sterke smertestillende. I kroppen blir det funnet rester av elleve medikamenter.

Et av sporene som antydet selvmord, var en serviett funnet i boligen. På denne hadde Sundt skrevet «It doesn't take much to carry on. It takes a lot to let go».

Politiet anså det først som en avskjedslapp, men etter Dagbladets avsløringer om lappens innhold ba statsadvokat Andreas Schei om ny etterforskning av funnet. Etter dette ble teorien om avskjedslappen avkreftet.

Ble felt i tingretten

Da saken gikk i Oslo tingrett i mars i fjor, ble legen dømt. I tillegg til uaktsomt drap ble han felt for brudd på helsepersonelloven, dokumentfalsk og forsøk på grovt bedrageri. Straffen ble satt til fire års fengsel, men ble anket umiddelbart.

- For vår del kommer store deler av saken til å dreie seg om de samme bevisene som sist. Vi mener vi har en solid sak, og det har ikke dukket opp noe nytt av betydning siden tingretten, sier Schei.

Ekstreme smerteanfall

Under rettssaken i mars kom det fram at legen og Sundt hadde møttes høsten 2011, da hun oppsøkte ham som pasient for å få hjelp. Et halvt år seinere ble den da 53 år gamle legen og den 17 år yngre kvinnen kjærester.

Forholdet ble starten på det som i retten ble beskrev som flere år med desperate forsøk på å hjelpe og lindre samboerens smerter. Våren 2013, etter at de to flyttet sammen, startet legen med lokalbedøvende injeksjoner for å døyve Sundts smerter.

I retten i mars beskrev han avdødes smerteanfall som så ekstreme at hun lå og ristet, skrek, slo seg selv og stakk seg med gaffel for å få slutt på dem.

- Jeg visste man helst ikke skal behandle sine nærstående, men vi fikk ikke den hjelpa vi hadde håpet. Vi fikk kanskje noen medisiner, men da kvelden kom var det jeg som var der da smerteanfallene kom. Hun ble kasteball i helsesystemet, og ingen tok ansvar for å behandle henne, sa legen den gang.

- Mistet kontrollen

Under utspørringen av legen i tingretten, kom det også fram at han hadde utført et stort antall injeksjoner av medikamenter på sin samboer. Obduksjonen viste tre relativt ferske sprøytestikk i blodårene i armene hennes. Legen sa at disse ikke kunne være gjort av ham, og mener Sundt tok sitt eget liv ved et uhell.

- Jeg har sikkert satt 200 injeksjoner på henne. Men jeg har aldri satt i blodårene noen gang. Hun sa av og til at hun ble helt gal av smertene. Alt jeg kan tenke meg, er at hun må ha mistet kontrollen, sa 59-åringen.

Under rettssaken måtte han også svare for anklager om grovt bedrageri og dokumentforfalskning. Dette skjedde ved at han kort tid etter Sundts død fant hennes testament, hvor det blant annet ble opplyst at han skulle arve fire millioner kroner.

Legen fikk to personer til å signere dokumentet som vitner, men først etter Sundts død. På den måten sikret han seg både penger og borett i 39-åringens villa. I dommen anslo retten verdien av bedrageriet til minst seks millioner kroner.

Ifølge statsadvokaten vil verken bedrageriet eller dokumentforfalskningen bli en del av ankesaken. Lagmannsretten har allerede avvist at disse punktene vil bli behandlet på nytt, og tingrettens konklusjon forblir rettskraftig.

Mannens forsvarer, advokat Arild Holden, sier til Dagbladet at han og hans klient er godt forberedt til ankesaken. Utover det ønsker han ikke å gi noen kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer