Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege med 1,34 i promille slipper fengsel

Men sjåfør med 1.21 må sone i 21 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yrkessjåføren (38) ble i Oslo tingrett dømt til ubetinget fengsel i 21 dager for promillekjøring. Legen som ble tatt med en høyere promille enn sjåføren fikk bare betinget dom.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff sier at han umiddelbart reagerer på forskjellen mellom de to dommene.

- Dette kan gå i retning av at sosial posisjon kan ha betydning for straffeutmålingen, sier forsvarsveteranen.

- Det viktigste for yrkessjåføren vil antagelig være lengden på den tida han må være uten førerkort. Men det er klart at en kan stille spørsmålstegn ved selve straffen, hvor den ene må i fengsel og ikke den andre. En kan jo ha sine tanker, sier Staff.

Han understreker at han ikke har lest dommene Dagbladet refererer til.

Legens promilledom:

I Borgarting lagmannsrett er kvinnen dømt til betinget fengsel i 24 dager med ei prøvetid på to år. Bota ble satt til 75 000 kroner, beregnet ut fra legens bruttoinntekt. Hun mistet samtidig førerkortet for to år.

Legen forklarer at hun sluttet å drikke alkohol ved midnatt lørdag, hele 18 timer før hun ble stoppet i promillekontrollen søndag ettermiddag. I tingretten ble hun frikjent på grunn av denne forklaring samt vitneprov.

Lege med 1,34 i promille slipper fengsel

Dette til tross for flere promilletester basert på utåndingstester.

Lagmannsretten konkluderer enstemmig med at legen ikke snakker sant om sin drikking lørdagskvelden.

-  Legen burde antagelig ikke kjørt bil før mandag, konkluderer dommerne.

Ifølge loven er straffen bot med betinget eller ubetinget fengsel ved alkoholkonsentrasjon i blodet over 1,0 til og med 1,5, eller alkoholkonsentrasjon i utåndingsluft over 0,5 til og med 0,75 milligram per liter luft.

Kan bli anket

Over disse nivåene er det bot og ubetinget fengsel.

Da legen ble stoppet, hadde hun altså en promille som skulle tilsi ubetinget fengsel, sjøl om sikkerhetsmarginen er trukket fra. Lagmannsretten har imidlertid lagt til grunn promillen legen hadde en time seinere.

Politiet gjennomførte da to målinger med utåndingsapparat med ett minutts mellomrom. Den første målingen viste 0,757, den andre 0,728. Etter dette har lagmannsretten dømt kvinnen ut fra en middelverdi av de to målingene, når sikkerhetsmarginen på 0,069 er trukket fra.

Dette har gitt legen 0,673 i promille i utåndingslufta, tilsvarende 1,34 i blodet.

Legens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at han vurderer å anke dommen til Høyesterett.

-  Jeg har bare fått resultatet referert muntlig. Det forundrer meg imidlertid at to domstoler kan komme til stikk motsatt resultat. Klienten forklarer at hun satt alene på lørdagskvelden og drakk anslagsvis fem glass vanlig vin.

Følte seg fin

Klienten drakk vann til vinen for å unngå å legge seg på stigende rus. Hun sto opp neste morgen og følte seg i fin form. En venninne kom seinere på dagen, og de bestemte seg for å ta en kjøretur. Venninna kjørte først. De passerte den omtalte politikontroll.

På vei tilbake hadde min klient overtatt rattet, sjøl om hun altså visste at det var politikontroll på veien. En sakkyndig forklarte i lagmannsretten at en såkalt ugunstig forbrenning teoretisk kan ha resultert i den påståtte promille.

Jeg har aldri vært borti maken til promillesak, og vil eventuelt be om ytterligere sakkyndig-uttaleser med henblikk på en anke til Høyesterett, sier Ihlebæk.

Sjåførens promilledom:

I tillegg til fengsel fikk yrkessjåføren (38) ei bot på 25 000 kroner, basert på bruttoinntekt og inndratt førerkortet i ett år.

38-åringen avga full tilståelse, både overfor politiet og i Oslo tingrett. Han møtte i retten uten advokat. I promillesaken må tiltalt sjøl betale for egen forsvarer.

Yrkessjåføren sier til Dagbladet at han oppfatter det som urettferdig at den kvinnelig legen slapp unna med betinget fengsel, sjøl om hun ble målt med en høyere promille enn han hadde under kjøreturen.

- Det virker litt snodig, for å si det slik. Det viktigste for meg som yrkessjåfør er imidlertid å få førerkortet tilbake så fort som mulig, og jeg håper ikke påtalemyndigheten anker den delen av dommen. Påstanden var to år uten førerkortet.

Det var i oktober i fjor at 38-åringen dro på hyttetur sammen med flere kamerater. Det ble konsumert en del øl og en spritflaska gikk på rundgang.

- Jeg drakk en god del øl, og smakte på spritflaska to ganger, sier 38-åringen.

Ifølge egen forklaring så han ikke på klokka, da han gikk og la seg utpå natta.

Neste morgen bestemte 38-åringen seg for å kjøre en tur. Deretter tok han med seg den ene kameraten i bilen.

- Vi følte oss begge i fin form etter å ha sovet noen timer, forklarer han.

Kl. 12.49 ble de stoppet av politiet. Det skjedde angivelig ti minutter etter at kjøringa hadde startet. 38-åringen ble tatt med til politistasjonen, og det ble tatt en blodprøve kl. 15.10. Den viste 1,25 i promille.

I tingretten forklarte 38-åringen at han ville få store problemer, om førerkortet ble beslaglagt i to år.

- Jeg vil da miste jobben, og det vil igjen bety store økonomiske problemer for familien. Min samboer har beskjeden inntekt, forklarte 38-åringen.

Tingretten legger i formildende retning vekt på at 38-åringen er yrkessjåfør, og at han står i fare for å miste jobben. Han er samboer og forsørger tre barn, og har gjeld på nærmere en million kroner.

Begge blåste rødt: Men straffen ble ulik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling