Lege mistet jobben etter seksuelle tilnærmelser

En mannlig lege i 40-årene fra Pakistan befølte kvinnelige pasienter og satt opp timer etter stengetid.

VEDTAKSBREVET:  Legn mister muligheten til å være lege etter trakassering. FAKSIMILE: STATENS HELSETILSYN
VEDTAKSBREVET: Legn mister muligheten til å være lege etter trakassering. FAKSIMILE: STATENS HELSETILSYNVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2011 fikk legesenteret mannen jobbet ved første bekymringsmelding fra en kvinnelig pasient. Først ett år senere ble legeautorisasjonen hans tilbakekalt av Helsetilsynet. Mannen var ansatt ved to ulike legekontor.

En oktoberdag i 2011 hadde legen en kvinnelig pasient. Da kvinnen ville bestille ny time, ble hun bedt om å komme hjem til mannen. Dette kommer frem i Helsetilsynets sakspapirer, som Dagbladet har fått tilgang til.

«Da pasienten møtte til ny konsultasjon skal du ha oppgitt å ha dårlig tid, og ba [NN] i stedet om å komme hjem til deg», står det i papirene.

Legen skal ha låst døren til leiligheten da kvinnen hadde kommet inn.

«Pasienten fikk deretter beskjed om å kle av seg alle klærne, samtidig som du låste døra. Pasienten ble engstelig og sa at [hun] ikke ville ha mer massasje. Da skal du ha sagt at [hun] måtte komme tilbake på lørdag eller søndag kveld», heter det i brevet til den tidligere legen.

Gratisbehandling Noen måneder senere ble en annen kvinne utsatt for seksuelle tilnærmelser. Etter at han angivelig hjalp kvinnen av med BH-en fikk kvinnen svært intim massasje. Dette skjedde etter kontortid, og ble ikke registrert i legesenterets timebok.

«Også i denne konsultasjonen måtte pasienten kle av seg, og du sa at buksene måtte av. [...] Du skal også ha massert pasientens bryster, Ifølge pasienten skal du ha sagt at hun ikke trengte å betale for konsultasjonen».

Underlivsmassasje En tredje kvinne skal ha fått daglig underlivsmassasje på legekontoret etter stengetid, ifølge en lege ved et annet legekontor. Behandlingen var gratis og pasienten fikk beskjed om å ikke fortelle det til noen, står det i rapporten.

Kvinnen har rapportert hendelsen anonymt, og legen sier han ikke husker denne konsultasjonen.

Legen som ble fratatt lisensen i 2012, sier på sin side at han opplever at pasientene stiller særlig strenge krav til innvandrere.
Statens helsetilsyn mener mannen er uegnet til å være lege på grunn av atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelsen. Han har påklaget vedtaket.

«Etter vår oppfatning vitner dine handlinger om alvorlig sviktende dømmekraft, og de representerer et grovt avvik fra hva som kan forventes av deg som lege», skriver tilsynet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med legen.