Lege nekter straffskyld for drapet på Anne Linell Sundt

Legen i 60-åra står tiltalt for uaktsomt drap på sin 17 år yngre samboer.

DØDE: Anne Lindell Sundt døde i 2014. Under obduksjonen ble det oppdaget spor av elleve forskjellige medikamenter i kroppen hennes. Foto: Privat
DØDE: Anne Lindell Sundt døde i 2014. Under obduksjonen ble det oppdaget spor av elleve forskjellige medikamenter i kroppen hennes. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag møter en lege i 60-åra i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for uaktsomt drap på sin tidligere samboer, Anne Linell Sundt (39), og brudd på helsepersonelloven. I mørk blå genser med blå skjorte under, inntok han tiltalebenken i rettssal M 21. Der skal han de neste ukene svare for sin samboers død som fant sted i desember 2014.

- Nei, svarte tiltalte kontant, da han ble spurt om han erkjente straffskyld.

En av politiets første teorier, var at tobarnsmorens dødsfall var et selvmord. Men høsten 2015 fikk saken en brå vending, og legen ble siktet for drap på sin samboer. Da hadde obduksjonen vist at dødsårsaken var en overdose sterke smertestillende. I kroppen ble det funnet rester av elleve medikamenter, blant annet morfin, petidin og fentanyl.

- Påtalemyndigheten finner det betenkelig at tiltalte ikke sa noe om Sundts bruk av sterke smertestillende medikamenter etter dødsfallet, men fortalte bare om bruk av lette smertestillende, sier statsadvokat Andreas Schei.

Felt i tingretten

Obduksjonsfunnene var ett av bevisene som førte til at legen ble dømt da saken gikk i Oslo tingrett i mars i fjor. Medikamentdosene ble ansett for å være så store at Sundt ikke kunne ha satt dem på seg selv.

I tillegg til uaktsomt drap ble han felt for brudd på helsepersonelloven, dokumentfalsk og forsøk på grovt bedrageri. Straffen ble satt til fire års fengsel, men ble anket umiddelbart.

Et av sporene som i starten av etterforskningen antydet et selvmord, var en serviett funnet i boligen. På denne hadde Sundt skrevet «It doesn't take much to carry on. It takes a lot to let go».

Servietten ble også i dag omtalt i lagmannsretten. Politiet anså det først som en avskjedslapp, men etter Dagbladets avsløringer om lappens innhold ba Schei om ny etterforskning av funnet. Etter dette ble teorien om avskjedslappen avkreftet.

Ekstreme smerteanfall

Schei innledet i lagmannsretten med å gjennomgå Sundts sykdomshistorikk og hvordan hennes medisinering og behandling i Norge og utlandet utviklet seg.

- Medisinene ble etter hvert stort sett levert av tiltalte. De ble bestilt til hans klinikk, og så kunne han ta de med hjem eller andre kunne ta dem med. Disse medikamentene ble ikke journalført, men jeg mener SMS-korrespondanse danner et bilde av bruken, sier Schei.

Under rettssaken i tingretten forklarte den tiltalte legen seg om hvordan han og Sundt hadde møttes høsten 2011, da hun oppsøkte ham som pasient. Et halvt år seinere ble den da 53 år gamle legen og den 17 år yngre kvinnen kjærester.

Forholdet ble starten på det som i tingretten ble beskrevet som flere år med desperate forsøk på å hjelpe og lindre samboerens smerter. Våren 2013, etter at de to flyttet sammen, startet legen med lokalbedøvende injeksjoner for å døyve Sundts smerter.

I retten i mars beskrev han avdødes smerteanfall som så ekstreme at hun lå og ristet, skrek, slo seg selv og stakk seg med gaffel for å få slutt på dem.

- Jeg visste man helst ikke skal behandle sine nærstående, men vi fikk ikke den hjelpa vi hadde håpet på. Vi fikk kanskje noen medisiner, men da kvelden kom var det jeg som var der da smerteanfallene kom. Hun ble kasteball i helsesystemet, og ingen tok ansvar for å behandle henne, sa legen den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer