DRAP: Legen så ingenting mistenkelig og sendte den avdøde til begravelsesbyrået. I ettertid viste det seg at han hadde et knivstikk i ryggen. Foto: Ingrid Hultgreen
DRAP: Legen så ingenting mistenkelig og sendte den avdøde til begravelsesbyrået. I ettertid viste det seg at han hadde et knivstikk i ryggen. Foto: Ingrid HultgreenVis mer

Lege overså dødelig knivstikk og konkluderte med «naturlig dødsfall»

Etter et tips rykket politiet ut til begravelsesbyrået og oppdaget stikksåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27. juli ble en mann i 50-åra funnet død i sin bopel på Løkken i Sør-Trøndelag. Legen på stedet fant ingenting mistenkelig og konkluderte med et naturlig dødsfall i dødsattesten.

Dermed ble liket sendt til begravelsesbyrået.

Flere timer etter legens konklusjon mottok politiet et tips om at det kunne ligge en kriminell handling bak dødsfallet, skriver Avisa Sør-Trøndelag.

Indre blødninger Det var etter hendvendelse fra et vitne at politiet sendte en patrulje til begravelsesbyrået.

- Vi fikk påvist et hull på mannens rygg, og det er konstatert at han døde av indre blødninger, opplyser fungerende lensmann i Orkdal, Tor Kristian Haugan til Dagbladet.

Han bekrefter at legen har oversett det dødelige såret og at hendelsen er rapportert til fylkeslegen.

Rutinesvikt? Politiadvokat Hans Vang ønsker ikke å spekulere i om mannen kunne blitt gravlagt uten at en kriminell handling hadde blitt avdekket. Men innrømmer at det hele kan minne om en rutinesvikt.

- Det vil være naturlig for politiet å spørre om rutinene er gode nok når det gjelder undersøkelser ved dødsfall, sier han til Avisa Sør-Trøndelag.

- Vi avventer politiets etterforskning før vi tar stilling til om det skal opprettes tilsynssak, forteller fykleslege Jan Vaage til Dagbladet.

Han vil ikke kalle det en rutinesvikt og forklarer at legens oppgave på åstedet er å forsikre seg om personen er død, med mindre det foreligger noe mistenkelig.

- Det hele virker oppsiktsvekkende. Men om situasjonen framstår som upåfallende er legens jobb å konstatere at vedkomne er død. Det andre alternativet er et uttrykk for faglig svikt, sier fylkeslegen.

Det var ikke vitnene selv som meldte fra om den mulige kriminelle handlingen, men en tredje person som hadde snakket med vitnene.

Samboeren siktet Den avdødes samboer er siktet i saken. Kvinnen på 46 år sitter fortsatt i varetekt og skal avhøres for tredje gang mandag. Siktelsen er legembeskadigelse med døden til følge.

- Hun har ikke erkjenner straffeskyld og sier at hun på grunn av beruselse ikke husker å ha gjort noe av det hun er siktet for, opplyser Haugan.

Mannen døde ikke momentant og det skal være siktede selv som etter hvert ringte inn dødsfallet til AMK-sentralen.