Lege pågrep tyven selv - fikk 10 000 i bot

Politiet brukte 40 minutter på å komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flekkefjord-legen Knut Sand Bakken så seg nødt til å ta saken i egne hender da han tok innbruddstyver på fersken på legekontoret i januar: Mens politiet var opptatt et annet sted, pågrep han selv en av tyvene.

Reaksjonen fra politiet er imidlertid ikke helt som forventet for den 61-årige legen: Han har nå fått 10 000 kroner i bot for innsatsen.

- Dette er snudd helt rundt, og politiet har lagt tyvens forklaring til grunn. Det er jeg som er offeret, sier lege Sand Bakken oppgitt til Dagbladet.no.

Tok legeutstyr

Sand Bakken hadde nettopp låst seg inn på legekontoret da han oppdaget en kvinne i ferd med å forsyne seg av legeutstyr.

Legen kastet seg over kvinnen, og det kom til et basketak som endte med at han fikk holdt tyven i et grep. Deretter ringte han til politiet, som meddelte at de ikke kunne komme straks, og som dukket opp først etter 40 minutter. Innen den tid hadde to medtyver i annen etasje stukket av.

- Enhver borger må prøve å verne om seg selv. Jeg betaler skatt og forventer et visst vern fra politiet, sa legen til lokalavisa Avisen Agder.

Ikke begeistret

BØYDE SEG FOR ØVRIGHETEN: Flekkefjord-lege Knut Sand Bakken (61) har vedtatt og betalt forelegget på 10 000 kroner som han fikk for å ha pågrepet en innbruddstyv selv. - Det er bare å betale og fortsette med livet, sier legen til Dagbladet.no. Foto: SVEIN LØVLAND/AVISEN AGDER
BØYDE SEG FOR ØVRIGHETEN: Flekkefjord-lege Knut Sand Bakken (61) har vedtatt og betalt forelegget på 10 000 kroner som han fikk for å ha pågrepet en innbruddstyv selv. - Det er bare å betale og fortsette med livet, sier legen til Dagbladet.no. Foto: SVEIN LØVLAND/AVISEN AGDER Vis mer

Politiet har ikke lagt skjul på at de ikke er begeistret for at Sand Bakken tok saken i egne hender.

- Man vet aldri hva som møter deg i slike situasjoner. De kan ha våpen, for eksempel, sa Flekkefjord-lensmann Asbjørn Skåland til Dagbladet.no i januar.

Nå har altså Sand Bakken fått et forelegg på 10 000 kroner. Begrunnelsen er brutal framferd.

- Han rev kvinnen i håret, tok kvelertak på henne og stakk en finger inn i nakken på henne, han sparket henne også da hun lå nede. Dette oppfatter vi som et overtramp, forklarer politiadvokat Terje Skaar ved Agder politidistrikt overfor Avisen Agder.

Ikke imponert

Knut Sand Bakken lar seg ikke imponere.

- Hvis det er slik at tyven skal ha høyest status, er det iallfall ikke noe poeng i å ringe politiet. Da må vi jo heller være behjelpelige med å fylle plastposen med tyvegods, sier Flekkefjord-legen til Avisen Agder.

Også Avisen Agders redaktør setter spørsmålstegn ved forelegget, og tror vedtaket vil rokke ved folks rettsfølelse.

Lege pågrep tyven selv - fikk 10 000 i bot

- Når skal galskapen egentlig stanse? skriver redaktøren på lederplass i dagens avis.

På tross av sin motstand har Sand Bakken allerede betalt forelegget.

- Det er bare å betale og fortsette videre med livet, sier legen til Dagbladet.no, og legger til at han har fått mange positive henvendelser i kjølvannet av saken.