Lege sex-misbrukte sin datter (12) grovt

Legen (61) inviterte sin datter (12) hjem til seg for første gang, og sexmisbrukte henne grovt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12-åringen hadde reist 60 mil med tog fra Midt-Norge til Oslo alene for å treffe sin biologiske far, som hun bare hadde hatt sporadisk kontakt med i oppveksten.

- Jenta på 12 år må ha opplevd sexovergrepet som skremmende. Det grenser mot voldtekt, konkluderer Borgarting lagmannsrett.

61-åringen er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder, og han er fratatt retten til å praktisere som lege i tre år. Han må også betale dattera 40000 kroner i oppreisning.

Kjøpte sexvideo

I utgangspunktet var det avtalt at møtet skulle skje på et hotell i Oslo, men da jenta kom, kjørte legen henne til sin bolig i Østfold-byen. På veien kjøpte legen to sexvideoer. Før overgrepet skjedde, viste han den ene filmen for 12-åringen, og fikk henne til å kle av seg og ta på seg stringtruse.

Overgrepet skjedde i flere faser på legens soverom. Han sexmisbrukte barnet, sjøl om dattera klaget over at det faren gjorde, var vondt.

Dagen etter viste han 12-åringen et album, og fortalte om sine seksuelle erfaringer med forskjellige kvinner. Han fotograferte også dattera før han kjørte henne til jernbanestasjonen. Da jenta kom til Oslo, ble hun møtt av ei tante, som hun betrodde seg til.

Hadde smerter

Legen ble anmeldt til politiet, og arrestert to dager seinere. Han ble siktet for utuktig omgang med barn under 14 år og incest.

I straffeskjerpende retning legger retten vekt på at overgrepet ikke framstår som noen spontan handling, og viser til pornovideokjøpet. Dommerne peker videre på at legen ignorerte at jenta hadde smerter under overgrepet

Forsvareren, advokat Frode Sulland, klarte ikke å overbevise retten om at det i det hele tatt fantes formildende omstendigheter for legen.

Uten tillit

Retten drøftet inngående 61-åringens muligheter til å fortsette som lege.

- 61-åringens handlinger er uforenlige med de etiske krav som må stilles til en lege. Det er vanskelig å forvente at pasienter, eller når det er tale om barn og deres foreldre, skal ha den nødvendige tillit til ham.