Lege shoppet - Hans døde

TROMSØ/SVALBARD (Dagbladet): Legen og sykepleieren ble fløyet fra Tromsø til Svalbard. Men i stedet for å hente den kritisk syke pasienten Hans Veberg og returnere til ambulanseflyet, dro de på butikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den groteske historien, som ble kjent gjennom avisa Svalbardposten i går, startet 5. april i fjor. Da skulle Hans Veberg flys fra Svalbard til Tromsø og bli operert for tarmslyng. Men flyværet var for dårlig. I stedet måtte Longyearbyens eneste kirurg hankes inn på fritida for å operere.

Dagen etter var Veberg bra. Men han ble verre igjen, og 7. april ble ambulansefly fra Tromsø rekvirert på nytt. Flyet landet klokka 19.35, ifølge rapportene.

Anestesilegen og anestesisykepleieren ble hentet i ambulanse. Men i stedet for å kjøre rett til pasienten, dirigerte legen den lokale sjåføren til å kjøre forbi sykehuset - og til Svalbardbutikken lenger opp i gata.

- Jeg var selv til stede hos Hans, og så hvordan vakthavende lege jobbet og jobbet for å holde liv i ham. Stadig var han i vinduet og så etter ambulansen. Legen har forklart at han ikke skjønte noen ting da den endelig kom - og kjørte forbi, sier Kjellrun Eggenfellner.

- Uakseptabelt

Legen og sykepleieren dro for å kjøpe billig kjøtt på Svalbardbutikken. Ingen kan i dag si hvorvidt de 20 tapte minuttene ville reddet Hans Vebergs liv. Men som hans samboer gjennom 15 år sier:

- Jeg tenker på hva et anestesiteam er i stand til å gjøre for en pasient i løpet av bare fem minutter, og føler at de kunne ha reddet Hans.

Sykehusdirektør Knut E. Schrøder ved RiTø sier han ble kjent med handleturen først i månedsskiftet mars/april, ett år etter episoden:

- De har handlet stikk i strid med våre retningslinjer. Det er uakseptabelt, og jeg har gitt anestesilegen muntlig og skriftlig advarsel. Legen har påtatt seg ansvaret og beklaget det han gjorde.

Bitter

Etterspillet etter Hans Vebergs død 7. april i fjor er nesten like ille:

Ikke før 22. mai i år - over ett år etter at samboeren døde - fikk Kjellrun Eggenfellner innsyn i skandalen.

Det var tre dager for seint til å be om økonomisk oppreisning fra Norsk Pasientskadeerstatning.

Kjellrun Eggenfellner er likevel lettet over at det er gått hull på verkebyllen. Hun mener at Fylkeslegen og ledelsen ved RiTø har skjult sannheten.

Kjellrun har mistet sin samboer, men føler at livet nå kan gå videre:

- Jeg er ferdig med gårsdagen. Da kan jeg starte med morgendagen, sier moldekvinnen, som har bodd på Svalbard siden 1967.

- Er du bitter?

- Nei, jeg er sint og forbannet. Sint på anestesiteamet, sint på RiTø og sint på Fylkeslegen. Feil kan alle gjøre, men dette er ingen feil. Dette er et meget alvorlig lovbrudd, sier Eggenfellner.

gunnar.hagen@dagbladet.no