<strong>REINFEKSJON:</strong> Det er registrert fire nye tilfeller av reinfeksjon av covid-19. Fra før har det blitt meldt om fem tilfeller. Bildet viser viruspartikler (de oransje sirklene) i kroppen til en covid-19-pasient. Foto: National Institutes of Health / NIAID / AP / NTB scanpix
REINFEKSJON: Det er registrert fire nye tilfeller av reinfeksjon av covid-19. Fra før har det blitt meldt om fem tilfeller. Bildet viser viruspartikler (de oransje sirklene) i kroppen til en covid-19-pasient. Foto: National Institutes of Health / NIAID / AP / NTB scanpix Vis mer

Covid-19:

Lege smittet på nytt - innlagt på intensiven

Det er registrert fire nye tilfeller av reinfeksjon av covid-19. Blant dem som har blitt smittet på nytt, er en lege innlagt til intensivbehandling i Spania.

Publisert

Det opplyser helsemyndighetene i Catalonia i Spania mandag, der tilfellene er registrert.

Ifølge El Pais er den smittede legen innlagt ved Germans Trias University Hospital (HUGTP), som ligger i Barcelona-provinsen i landet.

Bonaventura Clotet, leder for Avdeling for smittsomme sykdommer ved sykehuset, bekrefter overfor radiokanalen RAC1 at legen er innlagt til intensivbehandling, men forteller at vedkommende skal være utenfor livsfare.

De tre øvrige reinfiserte skal alle ha milde symptomer, ifølge Clotet. Det er foreløpig ikke kjent hvordan noen av pasientene har blitt smittet av covid-19 på nytt.

- De fleste får milde symptomer

- Vi tror fremdeles at de fleste tilfeller av reinfeksjon vil være milde, sier Clotet og legger til at man har sett få tilfeller der pasienter har blitt smittet for andre gang og utviklet alvorlige symptomer.

Hun viser til den nevnte legen og ett annet tilfelle i den amerikanske delstaten Nevada fram til nå.

Det første bekreftede tilfellet av reinfeksjon ble oppdaget av forskere ved Universitetet i Hongkong i august. Pasienten var en ung mann som fire måneder tidligere hadde gjennomgått covid-19-infeksjon med milde symptomer. Mannen testet positivt for andre gang etter å ha vært i Spania, men hadde ingen symptomer.

Forskerne kunne fastslå at mannen var blitt smittet ved to anledninger ved hjelp at helgenomsekvensering, som gjør at man kan skille SARS-CoV-2-virus med ulike genetiske linjer.

Potensielt kan reinfeksjoner skape bekymringer knyttet til styrke og varighet av immunitet etter gjennomgått covid-19-infeksjon. Det kan også være urovekkende med tanke på vaksineeffekt.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Ikke urolig

Immunolog og professor ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, uttalte til Dagbladet tidligere i september at hun imidlertid ikke var ikke urolig for reinfeksjoner.

- For meg betyr det å være immun at man ikke blir syk to ganger. Dermed kan man fra tid til annen ha viruset i kroppen selv om man er immun. Foreløpig vet vi ikke hvordan dette påvirker smittespredningen, sa hun og fortsatte:

- Jeg er ikke veldig overrasket over av at personer smittes med covid-19 for andre gang. Foreløpig vil jeg avvente og se hvilken betydning det kan ha.

BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad deler Verdens helseorganisasjons bekymring for coronaviruset i Europa, og frykter vi nå vil komme til å se et høyere antall dødsfall i Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ni tilfeller

Dagbladet har tidligere omtalt fem tilfeller av reinfeksjon, oppdaget av helsepersonell og forskere i Danmark, Nederland, Belgia, USA og Hongkong.

27. august fikk amerikanske forskere publisert en studie om et tilfelle av reinfeksjon i USA – det samme som avdelingsleder Clotet nevner overfor radiokanalen RAC1. Mannen hadde milde symptomer ved første sykdomsforløp i april, men mer alvorlige symptomer da han ble smittet på nytt i mai, opplyste forskere ved Universitetet i Nevada.

Ettersom det bare skal være registrert totalt ni tilfeller av reinfeksjon hittil, av totalt 29 millioner tilfeller av covid-19, ifølge oversikten til Worldometers, så tror man foreløpig ikke at det vil ha betydelige konsekvenser for pandemien. Man mangler likevel en del kunnskap om styrke og varighet av immunitet etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer