Lege snikfotograferte kvinnelige pasienter på Nordmøre

Politiet har beslaglagt 2173 bilder og 240 filmklipp. Bildematerialet betegnes som svært støtende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En lege, som i seks måneder har vikariert på et kommunalt legesenter på Nordmøre, mistenkes av politiet for å ha snikfotografert et stort antall kvinnelige pasienter.

- Det har skjedd i forbindelse med gynekologiske undersøkelser. Han har holdt kamera i en vinkel slik at kvinnene ikke har klart å se at han har tatt bilder av dem, opplyser Jostein Vist, fagsjef i Statens helsetilsyn til Dagbladet.no.

Mannen skal også ha filmet kvinnene når de kledde av og på seg.

- Kvinnene har ikke merket noe til det. Men en pasient lurte på hva han holdt på med og oppdaget ved en tilfeldighet at han hadde et kamera i hånden, sier Vist.

Politiet varslet i 2006

Politiet ble gjort oppmerksom på mannen januar 2006. En pasient tok kontakt med lensmannen i kommunen og fortalte at hun var blitt utsatt for det hun opplevde som uanstendig atferd, skriver Tidens Krav.

Den gang ble det ikke opprettet sak. Men to måneder senere hevdet en annen pasient at legen hadde snikfotografert henne med et kamera han hadde i lommen.

Helsetilsynet ble koblet inn, og politiet startet etterforskning av saken. De beslagla mannens fotoapparat, mobiltelefon med kamera og en pc.

SNIKFOTOGRAFERING:  En lege som jobbet på Nordmøre mistenkes for å ha snikfotografert over 2000 pasienter. Fotograferingen skal ha skjedd mens legen utførte gynekologiske undersøkelser. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SNIKFOTOGRAFERING: En lege som jobbet på Nordmøre mistenkes for å ha snikfotografert over 2000 pasienter. Fotograferingen skal ha skjedd mens legen utførte gynekologiske undersøkelser. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Gjennom undersøkelser ved Kripos ble det gjenskapt hele 2173 bilder og 240 filmklipp som tilsynelatende er produsert i forbindelse med hans virksomhet som lege, ifølge Tidens Krav.

- Vi kan ikke si med sikkerhet om det er like mange kvinner som det er bilder og filmsnutter, men vi må uansett regne med at dette gjelder et stort antall kvinner, sier Vist.

Han betegner bildematerialet som svært støtende.

Fratatt autorisasjon

Mannen, som nå har blitt fratatt autorisasjonen som lege, flyttet fra Nordmøre i fjor. Han er nå siktet etter straffelovens paragraf 201, for krenkende eller annen uanstendig atferd.

- Saken er ganske spesiell og veldig alvorlig. Han mistet autorisasjonen som lege med to begrunnelser: Det ene er at han har holdt på med grovt uforsvarlig virksomhet og det andre er at den atferden han med dette har vist anses som uforenelig med det å ha autorisasjon, sier Vist til Dagbladet.no.

Legen skal selv ha fortalt at han tok bilder og gjorde opptak som en del av forskning. Han har påklaget vedtaket om å ta fra ham autorisasjonen.

Påtalemyndighet i saken Ole Ødegaard har overfor Tidens krav ikke villet kommentere saken. Det var i dag ikke mulig for Dagbladet.no å få en kommentar fra politiet i Nordmøre politidistrikt.